Шестима ранени при инциденти в Северно Косово

Най-малко петима косовски сърби и един войник от НАТО бяха ранени при престрелка, когато мироопазващите сили КейФОР се опитаха да  премахнат сръбски барикади, блокиращи движението, съобщи Ройтерс в петък, позовавайки се на очевидци.

Войниците на НАТО използваха сълзотворен газ и леко оръжие, а някои от протестиращите отвърнаха с пистолети. Стотици сърби замеряха с камъни военните от КейФОР, които бяха в бронирани коли, близо до барикада край град Звечан в северната част на Косово с преобладаващо сръбско население. Един войник от НАТО бе ранен, той е евакуиран и е в стабилно състояние, заяви говорителят на НАТО в Косово Уве Новицки.

КейФОР ще отговори в самозащита, ако това бъде необходимо, каза още той, без да съобщава подробности.

Косово, където 90 процента от населението се състои от етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сърбите обаче доминират в малка част, граничеща със Сърбия, която продължава да функционира като част от сръбската държава, противопоставяйки се на усилията на косовското правителство да разшири властта си, припомня Ройтерс.

Драгиша Милович, кмет на Звечан, разположен на около 60 км от столицата Прищина, заяви, че КейФОР са отказали да пропуснат сръбски медицински екипи, които да помогнат на ранените.

Командир на КейФОР ми каза, че те имат право да използват оръжие по всеки, който хвърли камък или използва оръжие, каза той пред Ройтерс.

Милович заяви, че е помолил сърбите да се разотидат и да възстановят спокойствието.

Косовските сърби издигнаха барикади на граничните пунктове със съседна Сърбия миналата година, след като властите в Прищина и мисията ЕУЛЕКС се опитаха да установят свое присъствие там, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?