Шествия, реки, сгради и бира в зелено в чест на Свети Патрик

Тръмп поздрави ирландците на редкия галски език

Над 600 хиляди се събраха на традиционното шествие, прекосяващо центъра на Дъблин в чест на покровителя на Ирландия Свети Патрик. В петък веселби и паради има в цялата страна, емблематични сгради не само в страната са осветени в зелено, реки също потекоха в зелено, а бира се пие на корем – за предпочитане оцветена в зелено, и то не само от ирландците и техните потомци по света.

Шествието по "О'Конъл стрийт" в Дъблин не се уплаши от ветровитото и дъждовно време и постави своеобразен рекорд по посещение от 1996 г. насам. Купонът не само в столицата на Ирландия ще продължи до късно с музика, танци и разбира се ... бира,.

Щафетата по празненствата предстои да бъде поета от Канада и САЩ. В Съединените американски щати живеят 34 млн. ирландци, което е седем пъти повече от населението на самата Ирландия.

В Ню Йорк реално се събира и най-големият парад в чест на светията. На Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.

Ирландците бяха поздравени за Деня на Свети Патрик от американския президент Доналд Тръмп, който в Туитър се обърна към тях на галски език.

"Щастлив Lá Fheile Phadraig на всички мои ирландски приятели", написа Тръмп.

Галският принадлежи към келтските езици и заедно с английския е един от официалните езици на Ирландия. Макар да се владее от около 1.6 млн. жители на страната, в ежедневието той се ползва от едва 300 хил. души, основно в Западна Ирландия. Практически галският език е бил изместен от английския през XIX век и затова в независима Ирландия придават особено значение на възраждането му. В момента той се преподава в училищата, на него се издава дъблинският вестник Iris Oifigiuil, а през 2005 г. е включен сред работните езици на ЕС.

Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера. Родителите му са били римски граждани, живеещи или в Шотландия, или в Уелс, според различните версии на историята.

На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва 6 години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия латинската азбука.

Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят.

Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

Смята се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 година. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?