Шествия в страната против жестокостта срещу животни

Протестни шествия срещу човешката жестокост към животните се проведоха в събота в София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Хиляди се събраха с искания за инкриминиране на насилието над животните.

След като преди десетина дни в Дряново изверг отряза и четирите крака на кучето Мима, превърнало се в символ на съботния протест в столицата, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов инициира законодателни промени, предвиждащи затвор от една до три или до пет години за осакатяване и убиване на животни и солени парични глоби.

В София на митинг пред парламента актрисата Аня Пенчева се обяви за създаването на обществена зоополиция, тъй като след като нещо не може да стане със силата на морала, трябва да стане подруги начини.

"Няма разлика дали се убива човек или се убива животно. Трябва да има наказание”, коментира и  певицата Лора Караджова. Дамата на българския рок Милена Славова също се включи в митинга с дъщеричката си.

Повечето от събралите се носеха листовки със снимка на жестоко осакатеното куче Мима и надпис "Спри! От това ме боли”. Протестиращите скандираха: "Искаме промяна!”. Според организаторите на проявата тя е вид превенция срещу насилието в обществото.

Опашка от граждани се изви за подписването под инициативата за инкриминирането на жестокостта срещу животните. Подписката тече и в интернет, където вече е подкрепена от над 50 000 души.

Подписката ще бъде събирана до 31 май, след което ще бъде депозирана в Народното събрание. Организаторите обясниха, че има и английска версия на групата във Фейсбук, в която подкрепата си към инициативата са изразили около 10 000 чужденци. Българската страница в социалната мрежа има над 230 000 членове.

Споделяне

Още от България