“Шеврон“ можело да влезе в холдинга за “Бургас-Александруполис“ и “Самсун-Джейхан“

Американската компания “Шеврон“ може да се присъедини към холдинга, който се планира от руска страна за общото управление на проектите за нефтопроводите “Бургас-Александруполис“ и “Самсун-Джейхан“, съобщи президентът на “Транснефт“ Николай Токарев, цитиран от руското издание “Комерсант“ в сряда.

“Транснефт“ участва и в двата петролни проекта и по думите на ръководителя му до средата на 2010 г. ще има яснота за реализацията на “Самсун-Джейхан“. Предвижда се капацитетът на италианско-турско-руския проект да е 70 млн. т. годишно, а на руско-българо-гръцкия – 50 млн. т.

По думите на Токарев доставките на нефт от черноморските пристанища за достатъчни за натоварването и на двете тръби.

Предполага се, че “Шеврон“ има интерес към проектите, тъй като компанията държи 15 на сто от Каспийския тръбопроводен консорциум, чийто петролопровод доставя каспийски нефт до грузинския порт Супса и на “Бургас-Александруполис“ се гледа като част от разширението именно на тази тръба.

Всъщност името на “Шеврон“ отдавна циркулира като потенциален участник в “Бургас-Александруполис“, но официално от американската компания не са заявявали нищо досега.
Токарев посочва също така, че е нужна ясната позиция на българското правителство за “Бургас-Александруполис“, тъй като официално изказват съмнения по проекта, а неофициално признават перспективността му.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?