"Шеврон" планира дълга подготвителна работа за безопасно проучване на шистовия газ в Румъния

В отговор на опасенията за околната среда в Румъния, американската компания "Шеврон" заяви във вторник, че ще започне предварителни проучвания, както изследвания на сеизмичните данни, които ще продължат 12 месеца, докато убеди местните хора, че технологията за шистовия газ е безопасна, предаде Ройтерс. После компанията ще реши дали да започне реални сондажи по черноморското крайбрежие едва след пет години проучвания.

Към момента в Румъния няма масови протести срещу решението на правителството да даде три лиценза на "Шеврон" за проучвания на три находища на шистов газ.

На 18 януари т.г. България наложи безсрочен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, с което ревизира правителственото решение от юни 2011 г., с което след конкурс, спечелен с бонус за държавната хазна от 30 млн. евро, "Шеврон" получи право да търси шистов газ в Блок-1 Нови Пазар в Североизточна България. Франция също наложи мораториум върху проучванията на шистов газ, а Великобритания ги спря сондажите миналата година.

Разбираме опасенията в Румъния, свързани с проучванията на природен газ от шисти, заяви Том Холст, мениджър на "Шеврон" за Румъния.

Вярваме, че чрез представяне на фактологична информация за това как действат тези технологии, румънците ще разберат, че този природен газ е чист енергиен източник и може да бъде произвеждан безопасно и отговорно, заяви Холст.

Европа се стреми да намери начини за намаляване на зависимостта от доставките на руски природен газ, но е разединена за шистовия газ, който се извлича от земните недра чрез хидравличен фракинг, отбелязва Ройтрес.

Холст заяви, че планираното проучване в Румъния ще гарантира, че ще бъдат избегнат зони, в които има културни ценности, градове и села, чувствителни местообитания.

Едва след като това проучване приключи, ще се реши къде да започнат сондажи и ще се поиска разрешение за разработване.

Все още няма оценка за залежите на шистов газ в Румъния, но според американската служба на енергийна информация общите резерви на Румъния, България и Унгария са около 538 млрд. куб. метра – около половината от тези на Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?