Шиндзо Абе бе преизбран за председател на Либерално-демократическата партия

Шиндзо Абе бе преизбран за председател на Либерално-демократическата партия

Японският премиер Шиндзо Абе бе преизбран днес за председател на Либерално-демократическата партия, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

Абе постигна значителна победа срещу единствения си съперник за председателския пост Шигеру Ишиба, след като спечели 553 от общо 807-те гласа на хората, избиращи ръководството на партията - нейни членове, активисти и симпатизанти.

Успехът на Абе ще му позволи да бъде премиер още три години и да положи усилия за осъществяване на амбицията си да промени японската конституция.

"Време е за обсъждането на конституционна промяна. Нека да работим заедно за създаването на една нова Япония", заяви Абе по време на победната си реч.

Конституционната промяна е една от целите на Либерално-демократическата партия, формулирани преди няколко десетилетия. Никой от предшествениците на Абе на премиерския пост не е успял да я реализира. Мнозина представители на японските консервативни кръгове възприемат наложената през 1947 г. от САЩ на Япония след поражението ѝ във Втората световна война конституция като унизителна, отбелязва АП.

Шейсет и три годишният Шиндзо Абе е премиер на Япония от декември 2012 г. По време на управлението си името му бе замесено в няколко скандала. Абе бе обвинен в облагодетелстването на свои приближени като например стария му приятел Котаро Каке, на когото, както се твърди, помогнал чрез влиянието си да отвори училище за ветеринари, посочва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?