Шиндзо Абе определи посещението на Обама в Япония като "исторически" успех

Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че заедно с американския президент Барак Обама са постигнали "исторически" успех, след като са се споразумели по въпросите на сигурността и са регистрирали напредък в двустранните търговски преговори, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление, разпространено в края на посещението на Обама в Япония, Вашингтон и Токио заявиха, че съюзът между тях продължава да бъде основа за осигуряване на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, както и платформа за международно сътрудничество. Те подчертаха, че съвместното им споразумение в областта на сигурността се отнася и за островите Сенкаку (Дяоюйдао), които са в центъра на териториален спор между Япония и Китай, посочва Ройтерс.

"Това беше историческо изявление за Япония и САЩ", каза Абе.

Вашингтон и Токио заявиха в декларацията, че споделят силна тревога от създадената от Пекин зона за въздушна отбрана в Източнокитайско море, но потвърдиха желанието си да градят продуктивни връзки с Китай.

САЩ и Япония също така заявиха, че ще продължат да работят за постигане на двустранно търговско споразумение, след като преговорите по него не доведоха до успех.

По-късно в петък Обама пристигна в Сеул на четвъртото си посещение в Южна Корея като държавен глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?