Шиндзо Абе определи посещението на Обама в Япония като "исторически" успех

Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че заедно с американския президент Барак Обама са постигнали "исторически" успех, след като са се споразумели по въпросите на сигурността и са регистрирали напредък в двустранните търговски преговори, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление, разпространено в края на посещението на Обама в Япония, Вашингтон и Токио заявиха, че съюзът между тях продължава да бъде основа за осигуряване на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, както и платформа за международно сътрудничество. Те подчертаха, че съвместното им споразумение в областта на сигурността се отнася и за островите Сенкаку (Дяоюйдао), които са в центъра на териториален спор между Япония и Китай, посочва Ройтерс.

"Това беше историческо изявление за Япония и САЩ", каза Абе.

Вашингтон и Токио заявиха в декларацията, че споделят силна тревога от създадената от Пекин зона за въздушна отбрана в Източнокитайско море, но потвърдиха желанието си да градят продуктивни връзки с Китай.

САЩ и Япония също така заявиха, че ще продължат да работят за постигане на двустранно търговско споразумение, след като преговорите по него не доведоха до успех.

Двете страни проучват възможности за предприемане на по-нататъшни мерки в отношенията с Русия във връзка със ситуацията около Украйна. "Заедно с партньорите от Г-7 САЩ и Япония осъдиха Русия" за действията по време на украинската криза, се казва в изявлението.

По-късно в петък Обама пристигна в Сеул на четвъртото си посещение в Южна Корея като държавен глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят