Ширак пак захапа Америка: "Не сме техни слуги"

Френският президент Жак Ширак изрази задоволство, че връзките между Франция и САЩ са силни, но напомни: "Ние сме техни приятели, а не слуги", предаде Франс прес.

Нашите народи изпитват един към друг дълбоко уважение и приятелство, което остава непроменено от разногласия като тези по въпроса за Ирак, заяви Ширак пред журналисти във вторник след срещата на върха на НАТО в Истанбул, която отново бе белязана от френско-американски разногласия.

"Когато не сме съгласни с нещо, го казваме - не агресивно, но твърдо. Така беше за всичко, свързано с американската стратегия за Ирак. По този въпрос днес нямаме усещането, че сме сгрешили", заяви Жак Ширак и добави, че диалогът е продължил възможно най-сърдечно по време на натовския форум.

В понеделник обаче френският президент реагира остро на думите на американския си колега, който прикани ЕС да приеме Турция за свой член. "Той не само отиде твърде далеч, но и взе отношение по тема, която не го засяга", подчерта Ширак.

Буш: Членството на Турция ще докаже, че ЕС не е монополен клуб

Това не попречи на Буш във вторник отново да подчертае, че "Турция има своето място в Европейския съюз" и че включването на Турция в ЕС би доказало, че Европа не е монополен клуб на една религия и би представило "сблъсъка на цивилизациите" като мимолетен мит от историята.

В реч, произнесена преди края на посещението му в Турция, американският президент посочи, че страната бързо напредва към изпълнение на критериите за членство в съюза.

Приемането на Турция в ЕС ще помогне за засилване на връзките между мюсюлманския свят и Запада, се казва в речта на Буш, оповестена от Белия дом предварително и цитирана от осведомителните агенции.

Тази мечта може да бъде осъществена от това поколение турци. Америка вярва, че като европейска сила, Турция принадлежи към ЕС, смята Буш.

Шрьодер и Ширак дадоха надежди на Анкара

Перспективата за членство на Турция в ЕС бе обсъдена на среща в понеделник вечерта между френския президент, германския канцлер Герхард Шрьодер и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк.

Шрьодер е повторил подкрепата на Германия за присъединяване на Турция към евросъюза, а Ширак е заявил, че е привърженик на турската евроинтеграция, но е обърнал внимание върху някои вътрешнополитически трудности за подкрепата на Франция за евроинтеграцията на Анкара.

Позицията на Ширак в подкрепа на европейската перспектива на Турция в дългосрочен план влиза в противоречие с позицията на неговата партия - Съюза за народно движение, която се обяви в началото на април срещу влизане на Анкара в ЕС.

През декември ЕС ще вземе решение да започне ли преговори за членство с Турция въз основа на препоръките в доклада на Европейската комисия за напредъка на страната.

Ръководителите на 26-те страни членки на НАТО започнаха да отпътуват от Истанбул във вторник следобед след приключването на двудневната им среща на върха.

Форумът завърши с работен обяд на Съвета за евроатлантическо партньорство, съставен от 46 държави членки или партньорки на НАТО.

Преди да отпътува, американският президент Буш произнесе реч пред студентите от истанбулския университет Галатасарай, в която определи като огромен успех решението на НАТО да помогне в обучението на иракските сили за сигурност.

Повечето европейски ръководители заминаваха директно за Брюксел, където трябва да одобрят кандидатурата на португалския министър-председател Жозе Мануел Дурау Баросу на поста председател на Европейската комисия.

И по време на втория ден на срещата в Истанбул турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне антинатовска демонстрация.

Споделяне

Още от Балкани