Ширак ще повдигне пред Кадафи въпроса са българските медсестри

Френският президент Жак Ширак ще повдигне въпроса за съдбата на осъдените на смърт български медицински сестри в Либия, съобщи говорителят на Елисейския дворец Жером Бонафон, цитиран от Франс прес. Това ще стане в сряда, при първата визита на френски държавен глава в Либия от 1951 г. насам.

Преди два месеца и германският канцлер Герхард Шрьодер, по време на първата визита на германски канцлер в Либия, постави въпроса за осъдените българки.

В Триполи Жак Ширак ще разговаря два пъти с либийския ръководител Муамар Кадафи и ще бъде негов гост на вечеря. Очаква се двамата да обсъдят проблеми, свързани с Ирак, Африка, борбата с тероризма и икономическото сътрудничество. Френският президент ще повдигне и въпроса за правата на човека и съдбата на осъдените на смърт българки.

Петте български медицински сестри и един палестински лекар са осъдени на смърт по обвинение, че са предизвикали епидемия от СПИН в детска болница, припомня АФП.

Заличавайки образа си на "хулиганска държава", Либия иска да използва значителните си петролни ресурси, отбелязва агенцията. На петролния ѝ пазар властват американските фирми, а френската Тотал се надява да сключи договор с Триполи за експлоатацията и инженерната поддръжка на находищата, посочи Жером Бонафон.

Процесът на нормализация на отношенията между Франция и Либия започна, след като режимът на Муамар Кадафи се отказа от тероризма и от оръжията за масово унищожение, както и след обезщетението от 170 милиона долара, което Триполи изплати на семействата на жертвите от атентата срещу френски пътнически самолет през 1989 г.

Няколко европейски лидери посетиха Либия, след като Съветът за сигурност на ООН, а след това САЩ и ЕС отмениха санкциите срещу нея - германският канцлер Шрьодер, италианският премиер Берлускони и британският премиер Блеър.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: