"Шишеджам" ще инвестира 160 млн. долара в завод за плоско стъкло

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски се срещна с ръководството на турската фирма "Шишеджам", която стартира проект за изграждане на завод за стъкло в Търговище. Вицепремиерът Лидия Шулева, която също участва в срещата каза че с тази инвестиция ще бъдат разкрити пряко 700 работни места в района на Търговище.

Тя отбеляза, че проектът стартира в един относително по-слабо развит район на страната и това е в съответствие с политиката на правителството да бъдат привличани инвестиции в региони с висока безработица. Целта е изравняване на стандартите в различните региони на страната в контекста на новата регионална политика на правителството.

Общо 160 млн. долара е инвестицията, която турската фирма "Шишеджам" ще вложи в завода в Търговище. От тях в завода за стъкло ще бъдат инвестирани 100 млн. долара, а в завода за стъклен амбалаж - 60 млн. долара.

Заводът в Търговище ще произвежда плоско стъкло за строителната промишленост, земеделието и други потребители на индустриално стъкло, а заводът за домашна стъклария ще обслужва секторите туризъм и кетъринг.

По думите на Шулева кабинетът работи по няколко инвестиционни проекта, между които е инвестицията на "Практикер", дъщерна фирма на "Метро" . "Практикер" ще стартира строеж на 7 хипермаркета в България. Инвестицията е за 3 години и е на стойност 50 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес