Шофьори с отнемани книжки вече ще могат да карат коли със специален режим

Шофьори, чиито книжки са били отнемани, вече ще могат да карат коли със специален режим на движение, съобщава "Сега", позовавайки се на промяна в наредба на МВР. Става въпрос за служебните автомобили на Национална служба "Охрана" (НСО), МВР, ДАНС, Спешна помощ, парламента, военна полиция и др.

Авторите на проектонаредбата обясняват, че според Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) санкцията лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност не може да продължава повече от пет години, и то ако става дума за нарушения на безопасността по пътищата от пияни шофьори или под друго силно упойващо вещество. Петгодишното ограничение по ЗАНН на практика противоречи на наредбата на МВР.

"Водачите на МПС, на които е било налагано такова наказание, са принудени да понасят последиците на наказание, което всъщност са изтърпели. След изтърпяването на наказанието няма основание да се прилагат други рестрикции към тях", гласи основният аргумент, цитиран от "Сега".

Макар че МВР твърди, че тази разпоредба противоречи на ЗАНН, в собствения им устройствен закон е записано, че държавен служител в МВР може да бъде само лице, което не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията. Подобна норма има и в Закона за защита на класифицирана информация, където има същото изискване за получаване на допуск до държавни тайни. Самият допуск пък е изискване за заемането на много длъжности. Т.е. МВР премахва едно препятствие за работа, но запазва друго.

Споделяне

Още от България