"Шоуто на Слави" внесе подписката си за референдум в парламента

Сн.: БГНЕС

Екипът на шоумена Слави Трифонов е събрал 673 481 подписа за предлагания референдум с шест въпроса. В понеделник подписката бе внесена в Народното събрание. 

Инициативата беше обявена от телевизионния водещ през лятото на миналата година, а събирането на подписите започна преди три месеца. Предстои проверка на ГРАО за истинността на представените данни. Ако валидните подписи са над 400 000, допитването ще се проведе.

Въпросите, които предлагат от шоуто са разнообразни и някои от тях откровено популистки.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС.

"673 481 - това не са подписи, а съдби. Това са 673 481 мечти. Така че държавата е необходимо да се съобрази с тези мечти и съдби", обяви Слави Трифонов. И допълни: "По закон трябва да са събрани 400 хил., а са събрани 673 481 мечти. Политиците нямат никаква дума в момента. Да не мислите, че това са измислени подписи? Това 673 481 личности", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?