"Шпигел": Фалитът е единственото решение за Гърция

"Шпигел": Фалитът е единственото решение за Гърция

Фалитът е единственото решение за Гърция, за да може страната да отбележи ръст и да направи нов старт, твърди в електронното си издание германското сп. "Шпигел", цитирано от гръцкия в. "Етнос".

Официално всичко върви по план. През септември Тройката ще се завърне отново в Атина, за да оцени гръцката програма за бюджетни икономии.. Тогава тя ще обяви дали ще може да бъде отпуснат следващият транш от спасителния пакет от ЕС и МВФ. В действителност обаче е по-скоро невероятно Гърция да изплати тези 130 млрд. евро. А по-невероятното е, че парите, които бяха дадени на Гърция, ще я спасят от фалит, отбелязва "Шпигел".

Очевидно е: Гърция не се нуждае вече нито от повече време, нито от повече пари. А и спонсорите, най-вече големите страни от еврозоната и МВФ, не могат да дадат повече на страната. Ако политиката на Меркел и останалите за Гърция е имала за цел да спаси Гърция от фалит, то тогава тя се е провалила.

Ако Меркел се яви в парламента, за да поиска трети спасителен пакет за Гърция, след гръцкото искане, което се очаква да внесе следващата седмица гръцкият премиер за двегодишна отсрочка на мерките за икономии, правителствените ѝ партньори ще я прогонят от парламента.

Дошъл е краят на тази политика. Нито МВФ, нито европейските партньори могат да предоставят повече помощ на Гърция, без да загубят доверието си. Следователно това означава, че Гърция трябва да фалира, пише "Шпигел".

Според гръцките вестници се обсъжда ново отписване на гръцки дълг

Позовавайки се на агенция Ройтерс обаче, гръцки вестници обаче европейците обсъждат ново отписване на гръцки дълг от 70 до 100 млрд. евро, така че дългът да стигне до 100 процента от БВП и да стане устойчив. Агенцията пък цитира източници от еврозоната, които казали, че се обсъжда такъв вариант за ново отписване на гръцки дълг.

В началото на годината гръцкият дълг бе намален със 107 млрд. евро. Първоначалните разчети бяха до 2014 г. гръцкият дълг да стигне до 120 на сто от БВП на Гърция.

Информацията на Ройтерс се появава непосредствено след публикацията на в. "Файненшъл таймс", че по време на срещите си следващата седмица, които ще има в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд в Париж, гръцкият премиер Андонис Самарас ще поиска отсрочка с две години на мерките за икономии.

Според британският вестник Самарас искал да удължи срока на програмата за рестрикции, за да направи по-устойчив дълга на страната и за да може да се открият перспективи за връщане на гръцката икономика към растеж.

Гърция бърза да намери откъде да съкрати държавни разходи в размер на 11,5 млрд. евро, които трябва да бъдат приложени в следващите две години въз основа на спаситулното споразумение с ЕС и МВФ, за да може страната да получи следващия транш от 31,5 млрд. евро.

Гръцките вестници пишат, че след публикацията на "Файненшъл таймс", германският канцлер Ангела Меркел продължава да се придържа към това споразумение, що се отнася до задълженията на Гърция за реформите, като неин говорител казал, че никакво решение не може да бъде взето за отсрочка на мерките за икономики, докато Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ не приключи оценката на реформите в Гърция през септември.

Германски министър повтори, че не може да има отстъпки за реформите в Гърция

Германският министър на икономиката Филип Рьослер отново призова настойчиво Гърция да продължи напред с мерките за икономии, изисквани в замяна на спасителната финансова помощ за страната. Пред телевизия А Де Ер Рьослер заяви, че според него не може да има отстъпки от реформите.

Рьослер отбеляза, че вниманието сега е съсредоточено върху реформите, а не върху допълнителни спасителни средства. На всеки е ясно, че не можем да подготвим друг пакет за Гърция. Също така не желаем - вместо това искаме прилагане на договорените реформи, подчерта Рьослер.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?