"Шпигел": Меркел настоява за нов договор за ЕС

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел настоява за нов договор за Европейския съюз и прави опити да убеди своите партньори, че е необходим. Това твърди в новия си брой, подготвен за излизане в понеделник, германското списание "Шпигел", цитирано от Франс прес.

"Федералното правителство се стреми да тласне напред европейската интеграция", пише изданието и уточнява, че според Меркел трябва "държавните и правителствените глави да проведат среща, за да поставят нови юридически основи за ЕС".

"Съветникът на канцлерката по европейските въпроси Николаус Майер-Ландрут е провел разговори във връзка с този проект в Брюксел", посочва "Шпигел".

Очаква се дата за такава среща да бъде уговорена по време на разговори на върха, планирани за декември, уверява седмичникът. Според него една от идеите, които лансира Берлин, е свързана с ролята на Европейския съд, който "би могъл например да получи правото да наблюдава бюджетите на държавите членки и да наказва онези, които създават дефицит".

Обаче "предложението не бе посрещнато с ентусиазъм от повечето страни членки", отбелязва списанието. Според него "на неформални разговори между 10 външни министри повечето от тях отхвърлиха идеята за подобна среща, лансирана от германския министър Гидо Вестервеле".

Ангела Меркел настоява вече от месеци за "повече Европа" в отговор на предизвикателствата, произтичащи от кризата на еврото. "Някои етапи по пътя към засилена интеграция ще изискват и промени в договора (на ЕС). Още не сме стигнали дотам, но табута не бива да има", заяви тя в края на май на среща на върха на балтийските държави.

Споделяне

Още от Европа