Щатни служители на ДС са изпълвали през годините ръководството на Инвестбанк

Инвестбанк, известна в миналато като МОБ "Свети Никола", а след това като "Нефтинвестбанк", през годините е била оглавявана от бивши щатни офицери от Държавна сигурност.

Това показва проверка на Комисията по досиетата за принадлежност към ДС на членове на ръководството на банката от създаването ѝ до днес. Резултатите от проверката са огласени на страницата ѝ, а Инвестбанк е поредната банка, която е проверена от комисията.

Десет от проверените 47 лица са били свързани с ДС, като от тях седем са били щатни служители, свързани с Първо главно управление (разузнаване) и военното разузнаване. Имената на някои от тях са излизали от предишни проверки на комисията. За още две лица са установени данни за принадлежност към ДС, но имената им, според закона не подлежат на огласяване, съобщават от комисията.

Изпълнителният директор на МОБ "Свети Никола", предшественик на "Инвестбанк", Цветан Цачев е бил офицер в Първо главно управление, което вече е известно.

С банката е свързан и генералът от запаса Любен Гоцев, който е бил член на Надзорния съвет на банката между 1997 и 1998 г. На ген. Гоцев се приписва централно място в т.нар. кръг "Монтерей" и често е сочен за основна фигура в задкулисието на прехода и трансформацията на парите от социалистическа България в пари на "новия едър капитал".

Щатен служител на ПГУ е и Станислав Безуханов, който между 1994 и 1997 г. е бил член на надзора на банката. Той е брат на Саша Безуханова, която до неотдавна заемаше високата позиция в "Хюлет Пакард" директор на направление "Публична администрация" за развиващи се пазари. Безуханова обяви наскоро намерението си да участва в създаването на нов граждански проект "България може".

Споделяне

Още от България