Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще направим Терем част от отбранителната индустрия на НАТО

0 коментара

Г-н Тагарев, успяхте ли да се запознаете с положението в Терем?

Все още не е завършил процесът на формална регистрация на новото ръководство на Терем, така че аз съм избран за председател на заседание на съвета на директорите, но формално все още не може да се каже, че ние сме Съветът на директорите или че аз съм председател. Ръководството на Министерство на отбраната ми даде някои документи да се запозная, още в процеса на разговори за поемане на тази длъжност, така че имам някаква представа какво прави Терем, какви са проблемите, но не мога да кажа, че познанията ми са детайлни.

Тодор Тагарев последователно е оглавявал две дирекции в Министерството на отбраната - Планиране на отбраната и Политика на въоръженията. Той е и ст.н.с. в Института за космически изследвания. До назначаването му за председател на Съвета на директорите на Терем е програмен директор на Центъра за изследвания в областта на националната сигурност и отбраната - БАН и е част от експертния екип на гражданското сдружение за реформи в сектора по сигурност.

При разговорите ви с колегите от борда на Терем, набелязахте ли насоки на бъдещата концепция за развитие на дружеството?

По принцип - да. Основните насоки за развитие на дружеството са участие в изпълнение на проекти за модернизация на армията като подизпълнител, предполагам на западна фирма, с намерението това участие да доведе до внедряване на технологии и ноу-хау, развитие на някои отбранителни умения и производствени мощности, които да подпомогнат включването на Терем в отбранително - индустриалната база на НАТО и ЕС в близко бъдеще. Тоест, влизането на Терем във веригата от доставчици на основни фирми, производители на оръжие и военна техника и системи за управление на въоръжените сили на НАТО и ЕС.

Набелязали ли сте вече фирми, с които бихте могли да си сътрудничите? Установен ли е контакт с тях?

Да, към момента има огромен интерес. Преди десетина дни се проведе форумът за присъединяването на България към НАТО и инвестициите, където бяха световни лидери като Би Ей И Системс, Рейтион дженерал дайнамикс и др. и те определено проявяват интерес. Това, което се дискутира най-много в момента, е предстоящата модернизация на хеликоптерите Ми 17 и Ми 24. И не само фирмите, които присъстваха на този форум, но и няколко други фирми побързаха да дойдат, да се информират за нещата и за възможностите за тяхно участие в изпълнението на проекта. Хубавото е, че всички тези фирми виждат Терем като основен и задължителен подизпълнител и очаквам да има аналогичен тип дейност, изпълнявана от Терем, свързана с други проекти за модернизация.

Кога очаквате, че ще бъде направено смесено дружество за модернизацията на хеликоптерите? До септември, до края на годината...?

Ние все още не говорим за смесено дружество. Важно е Министерството на отбраната да реши кога ще възложи тази поръчка и кога ще обяви процедурата по възлагането ѝ. Това все още не е направено. Очаквам до няколко месеца това да се случи и затова са толкова активни другите фирми.

Как се вписва в концепцията за развитие на дейността на Терем в сътрудничество с натовски фирми и създаването на смесено дружество с руския концерн РСК МиГ?

Доколкото разбирам, в момента няма движение по този въпрос. Аз лично също имах притеснение какъв е отговорът на този въпрос. Доколкото съм се запознал с настоящето състояние на нещата, предложено е това дружество да се създаде по начин, който няма да препятства влизането на Терем в сътрудничество с фирми от страни на НАТО и ЕС. Тоест, Терем не се ангажира с това дружество по начин, който ще предотврати или ще препятства сътрудничеството му или създаването на смесени дружества със западни фирми.

Т.е. няма клауза, че Георги Бенковски няма да използва капацитета си и да работи с други фирми?

Няма. Или пък не се предвижда руснаците да получат някакви права като вето за други участия. Притесненията ми значително намаляха, след като се запознах с проекта.

Притесненията ви идвали ли са от някакви индикации, че има подобни искания?

Не. Първоначално не беше ясно какво става с това дружество и тъй като то бе обявено във връзка с модернизацията на самолетите МиГ 29, подтекстът изглежда беше, че руската компания ще получи някакви права върху завода "Георги Бенковски". Но според документите, с които аз съм се запознал, това не е така. Което е успокоение донякъде.

Предвид тези ви притеснения, ще продължите ли сделката оттук нататък?

Министърът на отбраната изпълнява правата на държавата като собственик на Терем и той има право да взема еднолични решения по всички тези въпроси.

В кои други проекти за модернизация планирате да участвате, освен този за хеликоптерите?

Терем е дружество, което осъществява ремонтна дейност за нуждите на армията в пълния спектър от потребности - започвайки от боеприпаси, минавайки през леки оръжия, радиолокационни станции, стигайки до кораби, самолети, хеликоптери и танкове. Така че фирмата реално може да участва в почти всички проекти за модернизация. Може би само без някои ниши в областта на системите за управление, в които други български фирми са успели да стъпят стабилно.

Как бихте определил състоянието на Терем към момента?

Обществена тайна е, че има проблем в някои от всичките осем завода. В два от тях - в Пловдив и в Търговище - има проблеми със създаването на работа, в изпълнението на някои договори и респективно в получаването на заплати. Така че нашата основна задача в близко бъдеще е да се създаде работа на тези два завода и съответно в тях да се създаде ефективна организация за изпълнението на тази работа, така че хората да могат да си получават заплатите и в перспектива да мислим за развитие.

Терем - Търговище беше разтърсвано от стачки в продължение на повече от половин година, говореше се дори за ликвидация. Вече имате ли план откъде да намерите пари и поръчки?

Първо държа да кажа, че нямаме намерение да ликвидираме който и да било от клоновете. Начинът, по който новият Съвет на директорите разбира своята задача, е да осигури работа на тези заводи и нейното изпълнение, в това число и за Търговище. Освен изпълнението на проекти за модернизация, има възможност Терем да се включи и в още няколко типа дейности. Единият от тях е по унищожаването на излишно въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият - Терем да се включи в изграждането на способности на страни, които сега по нов начин създават своята държавност и които доскоро са били в конфликтни региони. Терем със своя капацитет, ноу - хау и подготвена работна сила може да се включи и да подпомогне ремонтирането на техника за новосъздадената армия на тези страни. От друга страна, България не е единствената страна с такива възможности и Терем не е единственото дружество с такива възможности. Така че нека първо да хванем рибата и тогава да видим как ще я готвим.

Предвид проекта с модернизацията на МиГ 29, Терем - Пловдив би трябвало да има достатъчно работа. Какъв тогава е проблемът там?

Единият проблем е, че клонът в Пловдив все още не е получил всичко необходимо, за да може да извършим ремонта на самолетите в пълния му обем. И всички знаем, че 12 от двигателите вместо да се ремонтират в България, бяха изпратени в Русия. Това е работа за няколко милиона лева и тя не е изпълнена от Терем, а от някой друг. Това си е очевиден проблем. Защо така се е случило в момента не мога да кажа, но намерението ни е това да не се случва в бъдеще. И в никакъв случай да не се случи при проекта за модернизация на хеликоптерите.

Според вас има ли достатъчни правомощия бордът, за да развива дружеството или ръцете му са вързани?

Бордът има правомощията, записани в Търговския закон. Нито повече, нито по-малко, макар че след сделките за Сирия те бяха намалени. Министърът на отбраната е създал организация той лично да бъде информиран за всяка една сделка. Това е разликата между Терем ЕАД и други търговски дружества. Това, което ние пожелахме и имаме уверението на ръководството на МО, че ще се случи, е мнението на Терем да бъде отчитано тогава, когато се формулират изискванията към даден проект за модернизация и начинът за неговото възлагане. Не от гледна точка на оперативно - тактическите изисквания, а от гледна точка на това каква част от работата трябва да се свърши в България или т.нар. off-set. Имаме уверението, че МО ще ни изслуша, така че при сключването на договорите да е гарантирано, че Терем ще изпълни определен обем от работата по всеки един договор.

Важното е да намерим такъв начин на развитие на Терем, който ще позволи той след няколко години да стане част от отбранителната индустриална база на НАТО и ЕС - т.е. сегашните проекти за модернизация, изпълняването на офсетни програми, да се използват за вкарване на технологии и развитие на ноу-хау, така че Терем да бъде конкурентен в определени области в бъдещето - да намери нишите на специализация, където ще бъде предпочитаният партньор от основни доставчици. Независимо дали се изпълняват проекти за нуждите на българската армия или не. Аз в момента не мога да кажа кои са тези области. Ние предвиждаме да направим изследване за тези изисквания на бъдещето и да видим как по най-добър начин дружеството може да се настрои и да намери своите ниши на специализация. Така че като се каже производство на нещо, да се знае, че Терем е най-добрият и те ще идват да го прави Терем.

Как бихме могли да привлечем чужди фирми? Как ще ги убедим именно наши дружества да наемат?

С ясна представа какво може да бъде направено и с активна политика да се направи, а не да чакаме някой друг да ни каже. Защото офсетните програми се изпълняват по настояване на възложителя, независимо дали са ефективни икономически или не. Въпросът не е да се изпълни някаква офсетна програма, да се създадат работни места за две години и като свърши програмата, те да бъдат освободени, а мощностите - никога вече използвани. Важното е да се развиват точно тези области, в които Терем и в бъдеще ще стане ефективен и работейки в тях, след това ще бъде канен като подизпълнител и поддоставчик.

Преди време английски дипломат беше казал във Варна, че опасенията от изтичане на класифицирана информация спира натовските фирми от сътрудничество с българския военно-промишлен комплекс. Как ще се справите с този проблем?

Дружеството е в процес на създаването на организацията по защита на класифицирана информация в съответствие с новия закон. До края на годината, а може и по-рано, всички формални изисквания ще бъдат изпълнени. Но както знаем, и Терем, и България изобщо, много дълго са работили тясно с определени страни. Има създадени изключително много лични и тесни контакти. Така че дали тези правила ще бъдат осъществени по ефективен начин, в този момент не може да бъде гарантирано. Но ще се постараем това да се случи.

Как ще се справите с наследството на нелегалния износ на редуктори и стоки с възможна двойна употреба?

Това наследство е вече в сферата на съдебната власт.

Но клеймото остава. Говорим за самата търговска марка...

До този момент, мисля, че вече са създадени поне предпоставки да работим добре с нашите стратегически западни партньори, независимо, че фирмата продължава да се казва Терем. Мерките, които са взети от министър Свинаров за предотвратяване на случаи като този, се оценяват доста високо от западните ни партньори и те дават индикации, че ще имат готовност да работят с Терем, независимо как се казва фирмата. Разбира се, това е формален въпрос и ако се вземе решение, че е целесъобразно, не представлява кой знае какъв проблем да бъде сменено името на фирмата, но това може и да не се наложи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.