Ще пристигнат ли сини каски от САЩ и ЕС в Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието?

На срещата си в Братислава през февруари Владимир Путин и Джордж Буш ще обсъдят съвместното уреждане на конфликти в ОНД - в Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието, където днес са разположени руски миротворчески контингенти. Очаква се предложение към Москва войските ѝ да бъдат "разредени" със сини каски от САЩ и ЕС.

ОНД прекара миналата година под знака на "нежните революции". Победата на опозицията в Тбилиси и Киев означаваше за Русия само едно - че Грузия и Украйна окончателно и безвъзвратно са напуснали нейната сфера на влияние и са поели курс към Запада. В началото на януари Виктор Юшченко и Михаил Саакашвили подписаха споразумение да работят съвместно за интеграция в ЕС.

В тази трудна задача ще им съдействат САЩ - те допринесоха много, за да станат проамерикански настроените Саакашвили и Юшченко президенти на държави с развиваща се демокрация. За Вашингтон е особено важно, че тези държави граничат с Русия и доскоро оставаха в сферата на влияние на Кремъл. Сега те се опитват да отхвърлят московската опека, съгласявайки се да приемат друга - на западната общност. Към тези страни може да добавим и Молдова, която преди година буквално се скара с Москва.

Мнозинството от населението в Украйна, Грузия и Молдова е с прозападни настроения. Властите там отправят пряк апел към ЕС и американците да дойдат и да ги защитят от "разпасалите се руснаци". Затова от страна на Вашингтон и Брюксел се очакват опити да повлияят върху ситуацията там, където по-рано изобщо не бяха допускани.

Вече масово се забравя как започнаха и кой всъщност спря въоръжените конфликти в Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието. И в трите "горещи точки" тъкмо централната власт в Тбилиси и Кишинев се опита с помощта на армията да установи конституционен ред. А за да бъде спряно кръвопролитието, се наложи намесата на руски военни, получили след това статута на умиротворителни сили.

И грузинците, и молдовците отначало благодариха на руснаците, че са установили мир в съответните региони. След това обаче започнаха да подхвърлят, че гостите май се застояват твърде много, което не давало на Тбилиси и Кишинев възможност да наложат на сепаратистите свои условия за помиряване.

Централните власти на Грузия и Молдова започнаха да се дразнят от това, че Москва все така защитава правата на местното население - в по-голямата част рускоезично.

За сетен път този извод бе потвърден от обвиненията на грузинския външен министър Саломе Зурабишвили срещу Русия. Преди два дни тя заяви, че Москва фактически подхранва илюзията сред населението на Южна Осетия и Абхазия за бъдещо "съединяване с Русия". Според грузинските власти тези игри съсипват усилията им за обединяване на териториите. "Колкото и да е изключителна автономията, която предлагаме на абхазци и осетинци, те никога няма да приемат, ако се надяват Русия да подкрепи тяхната независимост", заяви Зурабишвили.

От Молдова се чуват още по-остри думи. В края на 2004 външният министър Андрей Стратан нарече руските миротворци "окупатори" и ги подкани да се махнат от Молдова преди Деня на победата 9 май, единствената дата, която според дипломата все още обединява двете държави. След това изявление молдовският президент Владимир Воронин незабавно повиши Стратан - направи го вицепремиер и му повери интеграцията на страната в ЕС. Самият президент гневно избухна срещу бившите приятели на Молдова, като нарече пребиваването на руските миротворци в Приднестровието оскърбително за Кишинев.

Русия и Украйна (посредници наред с ОССЕ в преговорите по уреждане на приднестровския конфликт) са заинтересувани от запазване на статуквото в Приднестровието и затова подкрепят сепаратистите, заяви Воронин. Кишиневското ръководство се обърна към ЕС и президента на САЩ с молба да разположат в зоната на конфликта свои войски вместо руските.

Тези дни на дипломати от Украйна и Русия бе забранено да пътуват до Тираспол без разрешение от молдовското външно министерство. Дипломацията в Киев реагира незабавно - Украйна съобщи, че заедно с Русия и ОССЕ подготвя декларация с оценка за действията на молдовската страна. Някои европейски държави вече изразиха отрицателно отношение към станалото, отбеляза Маркиян Лубкивски от украинското външно ведомство.

В забележките си към Русия Кишинев се увлече и не забеляза как сгреши, поставяйки наред с нея и Украйна. С оглед на събитията в Украйна и специалното отношение на ЕС и САЩ към тази страна е лесно да се предположи, че тъкмо Украйна (а не Русия) ще играе главната роля в региона занапред. Не с молдовското ръководство, а именно с Украйна ще се консултират и европейци, и американци, щом стане дума какво да се прави с Приднестровието и какъв политически статут да му бъде предложен.

Ще припомним, че в този регион на Молдова живеят 300 хиляди украинци, от които Киев в никой случай няма да се откаже. Не е изключено Тбилиси (подтикнат от САЩ) също да потърси закрилата на Киев при уреждане на вътрешните грузински конфликти. Особено като вземем предвид украинските връзки на днешното грузинско ръководство - Саакашвили навремето е учил в Киев, а братът на премиера Зураб Жвания днес е сред най-близкото обкръжение на Виктор Юшченко.

Стана ясно, че Буш ще обсъди с Путин и проблема с Нагорни Карабах. Тук обаче ситуацията е различна - като страни в конфликта Баку и Ереван се оплакват пред САЩ и ЕС не от Русия, а един от друг.

По БТА, със съкращения

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?