Ще продължи ли Навални "кандидат-президентската" си кампания?

Ще продължи ли Навални "кандидат-президентската" си кампания?

Глоба в размер до 300 000 рубли или до 30 денонощия арест застрашават руския опозиционер Алексей Навални, който ще бъде съден днес в Москва, пише "Независимая газета".

Навални, станал известен с разследвания за корупция по върховете на властта в Русия, обяви, че напролет ще се кандидатира за президент, но съдебна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му забранява да се явява на избори. При все това опозиционерът организира кампания с митинги в руската провинция, а в петък бе временно задържан в Москва и не успя да замине за неразрешено шествие в Нижни Новгород.

Според адвоката на опозиционера той ще бъде съден като нарушител на реда за провеждане на масови прояви. Делото най-вероятно е необходимо, за да не го пуснат в Санкт Петербург на 7 октомври - тогава е рожденият ден на Владимир Путин и Навални заплашва да организира шествие в центъра на града, предполага "Независимая газета".

Федералните власти в момента са на кръстопът: ако Навални бъде арестуван, обиколките му из страната засега ще спрат, ако пък бъде глобен, ще може да продължи своята кампания, посочва политологът Ростислав Туровски.

Арестът му обаче "ще предизвика негативна публична реакция. И като за начало властта най-вероятно ще се ограничи с финансово предупреждение, но след седмица-две може вече да вземе по-строги мерки", подчертава експертът.

Властите на Санкт Петербург ще разрешат акцията на Навални някъде в градските покрайнини. Това е най-простият начин да се справят с положението, защото на рождения ден на президента не върви да разпръсват хората със сила, смята аналитикът Константин Калачов.

 

Според Туровски обаче кметството на руската "северна столица" - родното място на Путин, няма да допусне на този ден никакви акции, били те разрешени или не.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят