Ще се промени методиката за прием на студенти и субсидията за обучението им

Методиката за новия прием в държавните висши училища ще бъде променена и при определянето на субсидираните от държавата бройки ще се вземе предвид колко от завършилите съответната специалност са се реализирали в нея и колко са били приети последната година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, откъдето обявиха още, че до 20 април т.г. правителството ще утвърди конкретните бройки за отделните университети и размера на субсидията по професионални направления.

"Като база ще използваме данните от 2015 г. Ако тогава е имало 50% реализация на завършилите студенти, но междувременно през следващата година заради намален интерес броят на приетите е намалял наполовина, няма да съкращаваме повече - очевидно системата се е саморегулирала. Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира“, посочва просветният министър Николай Денков, цитиран в съобщението.

Темата е била обсъдена на среща с ректорите на 13-те висши училища, които обучават в хуманитарни направления. В разговора е участвал и председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

През март 2016 г- с постановление на Министерския съвет беше намален приемът в редица професионални направления, включително и в част от хуманитарните. Целта на този нормативен акт беше да намали дисбалансите в тези професионални направления, чиито студенти не използват висшето си образование, след като завършат, припомниха от ведомството.

Рейтинговата система на университетите показва, че едва един от всеки трима абсолвенти на някои хуманитарни направления работят по специалността си. Ето защо при определянето на приема МОН ще вземе предвид реализацията на студентите, допълва се в съобщението.

В същото време обаче държавата няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум. За намирането на баланс МОН ще работи заедно със Съвета на ректорите, заявяват от министерството.

"Във висшето образованието трябва да има баланс между всички професионални направления по отношение както на броя студенти, така и на финансирането. Само по този начин висшето образование ще изпълнява основната си функция - да осигурява висококвалифицирани кадри за икономиката и обществото“, коментира министър Денков.

От 1 януари 2017 г. субсидията за един студент в хуманитарно направление е увеличена с над 15% - от 1108.80 лв. на 1282.05 лв., припомня той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?