Ще вмирише ли софийският боклук кампанията на Първанов?

Може да звучи парадоксално, но предстоящата кампания за избор на президент ще има мирис на боклук, което вече започна да се усеща. Поне за главния претендент за поста – сегашният президент Първанов - застрашителната планина от бали, инфилтратите от тях и задушливата миризма над столичния квартал “Дружба”, могат да се окажат по-сериозен предизборен проблем от очакваното.

Затова се наложи правителството да вземе спешни решения, като се нае с намирането на терен за депо. Освен това кабинетът благоволи да включи проекта на завод за смет в националната програма “Околна среда”, с което даде зелена светлина той да получи финансиране от фондовете на ЕС.

Кандидат-президентът на десницата Неделчо Беронов може да е прав, че цялата държавна машина е впрегната в кампанията за преизбиране на президента Георги Първанов, но софийският боклук е нагледен пример как тази иначе нередна и недемократична практика работи в интерес на обществото.

Премиерът промени на 180 градуса позицията си отпреди няколко месеца, когато категорично отказа на столичния кмет намеса на Министерския съвет в решаването на проблема с боклука и упрекна Бойко Борисов в липса на конструктивен подход, конкретни действия и усилия.

Какво предизвика този внезапен политически пирует? Изборите. Това е вълшебната думичка, която помръдна тежките двери на държавното снизхождение към мъките на софиянци и техния хиперактивен кмет. 

Каквото и да са си говорили президентът Първанов и кметът на “тайна” среща по-рано тази седмица, резултатът, облечен в правителствено решение, дойде светкавично.

То бе грижливо подгрято от заместник-кмета на Борисов по екологията Милор Михайлов, който предупреди, че дни преди президентските избори София може да е зарината с боклук, тъй като капацитетът на две от временните площадки се изчерпва.

Явно Първанов добре си е представил развълнувани телевизионни и радиорепортажи от барикадите с боклук, от които кметът Борисов буни гражданството, посочвайки му президента и неговото правителство като виновници за цялата смрад. Освен това правителството рискуваше да провали Първанов, който сам се нагърби с решаването на кризата и посочи терен край Бобов дол за временно депо на софийските отпадъци.

Ето така боклукът на София внезапно премина в графата на първостепенните правителствени приоритети. И както виждаме, цялата държавна машина заработи на пълни обороти.

Или поне така изглеждат нещата сега. Не е ясно как ще се обърне ситуацията, когато първите камиони, натоварени с балирана смет, поемат към определения от правителството терен. Със сигурност по пътищата ще ги пресрещат разгневени местни жители и ще никнат инициативни комитети не в подкрепа на Първанов, а срещу боклука на София. Властта ще трябва да прибегне до полицията, която да свърши неблагодарната работа по обезвреждане на протестиращите, което пак няма да е приятна гледка, но ще е наложителна.

В крайна сметка кое е по-важно? Няколкостотин недоволни от околните селища или цялото доволно гражданство на двумилионна София.

Дори и да не се намери бързо и трайно решение в следващите 15 дни, управляващите все пак постигат немалък PR ефект – запушват устата на Борисов, който вече трябва да им благодари, е не да ги хули за безразличие към кризата с боклука.

Споделяне

Още от България