Щерка на бивш зам.-министър – най-големият единичен бенефициент на агропомощи

Щерка на бивш зам.-министър – най-големият единичен бенефициент на агропомощи

Галина Димитрова Пейчева-Митева, 27-годишната дъщеря на Димитър Пейчев, зам.-министър на земеделието на България до юли 2009 г., който отговаряше за средствата от ЕС, е получила 700 000 евро помощи от Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за миналата година. Това е разкрила датската неправителствената организация "Farmsubsidy" в Брюксел, цитирана от влиятелното европейско издание EUobserver.

Пейчева-Митева притежава редица търговски дружества, в част от които дялове имат и родителите ѝ, но е взела парите от ЕС като частно лице, което я прави най-големият индивидуален бенефициент по ОСП в България.

Коментирайки случая на Пейчева-Митева, представител на ЕК заяви: "С този случай ще се заемат българските власти или ОЛАФ. Ако тя притежава земя, може да няма нищо нередно в този случай. В случая проблемът е конфликтът на интереси, заради заемания пост от баща ѝ."

Детайлите станаха известни, след като група журналисти и компютърни специалисти от "Farmsubsidy" направиха щателно проучване на уебсайтовете на 27-те страни членки на ЕС през последните два дни.

Проучването се провежда редовно, след като през 2008 г. директива на ЕС принуди правителствата да публикуват кой получава отпусканите селскостопански помощи в размер на 55 млрд. евро.

Други странни бенефициенти на европейски агропомощи са шведски клуб за свирене на акордеон, който е получил 59 585 евро от ОСП, датски билярдни клубове - 31 515 евро, училище в Естония - 44 884 ево, кънки клуб в Холандия - 162 444 евро , холандки аматьорски футболен клуб, получил 354 567 евро.

"Ако се вгледате внимателно в текста, ОСП включва също пари за развитие. Но в момент, когато текат сериозни дебати за бъдещето на политиката, трябва да се запитаме дали парите за селското стопанство трябва наистина да отиват за музикални клубове и летищата", казва датски журналист пред EUobserver.

Неправителствената организация се е натъкнала и на случаи с хора, които са починали, след като са били одобрени за бенефициенти. Плащания по агропрограмата са направени към двама стогодишни шведи, които сега са мъртви, както и към 14-годишно шведско дете.

ЕС е направил и серия от плащания на стойност под 1 млн. евро. "Предполага се, че разходите за администрирането на такива скромни плащания надхвърлят значително тяхната стойност", се съобщава в изявление на неправителствената организация.

В другия край на класацията са грантове от 1 милион евро или над 1 милион евро, предоставени на 1 212 лица, които бележат ръст в сравнение с общо 1 040 "милионери от селскостопански субсидии" през 2008 г.

Повечето "милионери" са в Германия и Франция. Производители на банани във френските отвъдморски територии, производители на захар и млечни ферми водят лигата на "победителите".

От "Farmsubsidy" посочват, че редица страни – Австрия, Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия и Словакия – са затруднили проучването, като са публикували данните в труден за декодиране формат, който е изисквал специален софтуер.

Споделяне

Още по темата

Още от България