Шулева: Няма забавяне в изпълнението на ангажиментите на България по PAL II

Няма забавяне в изпълнението на ангажиментите на България, свързани с програмата на Световната банка за втория заем за структурна реформа PAL II, заявява пред БТА в Дубай вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева.

Тя е обсъдила заема с един от петимата управляващи директори на банката - Шънман Чжан. Едно от условията за предоставяне на структурния заем бе приватизацията на "Булгартабак холдинг".

То съществуваше като изискване и за отпускане на първите 150 млн. долара от този заем, които бяха преведени през февруари тази година. Тогава обаче правителството успя да убеди Световната банка, че забавянето на сделката не е по негова вина.

След мисия от Вашингтон в началото на септември стана ясно, че отпускането на втория транш от 150 млн. долара ще се гледа от борда на директорите на банката през пролетта на 2004 г., като точната дата зависи от прогреса на сделката за "Булгартабак холдинг". Днес в Дубай вицепремиерът Шулева каза, че PAL II ще се гледа от борда на банката през февруари.

Според нея подготвената нова стратегия за тютюневия холдинг ще бъде внесена за одобрение в Министерския съвет в началото на октомври и веднага след това в Народното събрание, което по думите ѝ напълно удовлетворява представителите на банката.

 

Шулева припомни, че срокът за усвояване на PAL II е до края на финансовата година на Световната банка, който е през юни 2004 г., така че не можело да се говори за забавяне.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: