Шумен остава без газ заради дълг на парното

Шумен остава без газ заради дълг на парното

Шумен може да остане без природен газ заради дълг на местната топлофикация към "Булгаргаз", като освен че битовите потребители ще останат на студено, потърпевши се оказват и коректни клиенти на газовото дружество.

Драмата в града започва, след като "Булгаргаз" предупреждава общинската топлофикация, че ще ѝ ограничи подаването на природен газ заради натрупани 15.5 млн. лв. просрочени дългове. Топлоснабдителното дружество, което през лятото бе прехвърлено безвъзмездно от Министерството на икономиката на община Шумен, която пък от своя страна привлече "Титан Пауър" като инвеститор за оздравяването му, се задължило да плати поне 2.3 млн. лв. от борча си до 20 декември. То обаче не сторило това, което наложило предприемането на крайните мерки от страна на "Булгаргаз". За останалите потребители общественият снабдител поел ангажимента да осигурява до 34 хил. куб. м на денонощие.

Със заповед на кмета на града Красимир Костов обаче на служителите на оператора на газовата мрежа "Булгартрансгаз” бил отказан достъп до съоръженията на топлофикацията.

"В случай, че кранът не бъде завъртян, ще бъдем принудени тази вечер или от утре сутринта да намалим подаването към целия град", заяви пред журналисти изпълнителният директро на "Булгаргаз" Димитър Гогов. От това обаче ще пострадат и лоялни клиенти като Черноморска технологична компания, "Теси", "Котакс" и "Успех метал прим ССВ, които са свързани към централната станция заедно с топлофикацията.

"На входа ще подаваме толкова газ, колкото е необходимо на другите потребители. Ако "Топлофикацията" не спре потреблението си, то и те ще получават по-малко газ," допълни той.

Гогов предупреди, че има опасност и София да остане без газ заради нарастване на текущите задължения на столичната топлофикация. Само за два месеца, в които не беше ясно кой ще управлява станалото отново общинско дружество, то е натрупало допълнителни 60 млн. лв. дългове, достигайки до 100 млн. лв. борч.

"Не мерим с двоен аршин и същите крайни мерки можем да вземем и срещу "Топлофикация София. Изчакваме новото ръководство на столичното дружество да се запознае със ситуацията в него", каза шефът на "Булгаргаз".

Той допълни, че през първите дни на новата година ще има среща с представители на Столичната общината и ръководството на компанията, да се реши какво ще е бъдещето на софийското парно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?