Швейцария ограничи разрешителните за работа за стриптийзьорки

Швейцария реши да премахне от 2016 г. разрешителното за работа клас "Л", запазено за стриптийзьорки от страни като Русия, Тайланд или Доминиканската република, съобщи Франс прес.

 

С това разрешително те можеха да работят осем месеца годишно в швейцарските кабарета и в много случаи, да изпращат пари на роднините си, останали в родината им.

 

Създадено през 1995 г. с цел да защити танцьорките от експлоатация, разрешителното не изпълнява функциите си. Тъкмо обратното, то улеснява трафика на хора, заяви министърката на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга, която отговаря за този случай.

 

"Жените са принуждавани да пият и да проституират и е много трудно да се намерят доказателства", заяви Сомаруга пред медиите.

 

От 2016 г. само кабаретни танцьорки от страни от Европейския съюз ще могат да работят в Швейцария. Останалите няма да могат да работят законно в страната, тъй като няма да могат да получат разрешително за работа.

 

През 2013 г. Швейцария е издала 844 разрешителни за работа "Л". Много организации, включително синдикати и асоциации за защита на правата на жените, изразиха опасенията си, че танцьорките ще изпаднат в нелегалност, след като са загубили възможността да получат разрешителни.

 

Швейцарското правителство предвижда да оказва помощ на стриптийзьорки, станали жертва на престъпления във връзка с работата си. Те ще могат да искат помощ за завръщане в родината или получаването на разрешителни за престой.

Споделяне

Още от Свят