Швейцария се отказа от ограничението за курса на еврото спрямо франка

Централната банка на Швейцария обяви днес, че се отказва от поддържането на ограничения за курса на еврото спрямо швейцарския франк, тъй като тази мярка вече не е оправдана на фона на поевтиняването на единната европейска валута на световния пазар, информира Асошиейтед прес.

Досегашната политика на институцията не позволяваше курсът на еврото да спадне под 1,20 франка.

След неочакваното решение единната валута поевтиня с 28 процента спрямо швейцарския франк до 0,8946 франка за едно евро.

Минималният валутен курс бе въведен през септември 2011 година в опит да се спре поскъпването на швейцарския франк, който е традиционно "сигурно убежище" за инвеститорите на валутния пазар. Тогава бе разгарът на дълговата криза е еврозоната, а силният франк бе значителен проблем за швейцарските износители, които трябваше силно да понижат цените си, за да останат конкурентоспособни.

"Тази изключителна и временна мярка защитаваше швейцарската икономика от сериозни щети", посочи централната банка. Заради мярката обаче швейцарският франк напоследък е загубил позиции спрямо долара, тъй като еврото силно поевтиня спрямо американската валута.

Швейцарската централна банка също така понижи средната си лихва от минус 0,25 процента до минус 0,75 процента.

Швейцарската фондова борса потъна с 6,66 на сто след премахването на долната граница на швейцарския франк спрямо еврото, информира Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес