Швейцария въвежда ограничения за пристигащи от 29 рискови за коронавирус държави

Швейцария въвежда ограничения за пристигащи от 29 рискови за коронавирус държави

Пътуващи за Швейцария лица от 29 държави от 6 юли ще трябва да се регистрират при пристигането си и да се самоизолират, за да се предотврати активизиране на коронавируса, съобщи вчера швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс.

В списъка са САЩ, Швеция, Бразилия и Русия, определени като държави с висок риск от зараза.

Пристигащи в Швейцария, които са били в посочените държави през 14-те дни преди идването си, трябва да уведомят швейцарските власти, веднага след влизането си в страната и след това да се карантинират за 10 дни, обяви правителството.

В списъка с рисковите държави са също Аржентина, Чили, Колумбия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Сърбия. Списъкът ще се обновява в зависимост от обстановката.

През последните дни броят на заразените в Швейцария започна да се увеличава, което засили опасенията за втора вълна от Ковид-19, но границите с Италия, Австрия, Германия и Франция в момента са отворени.

Швейцария отмени много от наложените ограничения, като отвори училища и магазини. До момента положителните тестове в страната са 31 967, а 1686 души са починали от Ковид-19 по време на пандемията.

Швейцария е част от Шенгенското пространство от 26 държави, в което обичайно няма гранични проверки. Пътувания от Швейцария са разрешени към всички страни от Шенген, с изключение на Швеция, която е в списъка с рисковите държави.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?