Швейцарците отхвърлиха с референдум ограничения на имиграцията

Швейцарците отхвърлиха с референдум ограничения на имиграцията

Швейцарските гласоподаватели са отхвърлили с голямо мнозинство предложение за ограничаване на имиграция до 0.2% от населението на страната. Това стана по време на референдум в неделя, когато гражданите на страната трябваше да се произнесат по три инициативи - за въвеждане на допълнителни, стриктни ограничения на имиграцията в името на опазването на околната среда, за задължително съхраняване на държавните златни резерви в страната и за купуване на допълнителни количества от благородния метал от централната банка, както и за премахване на данъчните привилегии за чужденци.

Мнозинството от 26-те кантона са гласували против предложенията, което автоматично означава, че те не се приемат.


Тези резултати отговарят на предварителните очаквания.


Привърженици на идеята за ограничаване на имиграция до 0.2% твърдяха, че това ще намали натиска върху ресурсите и инфраструктурата на страната. Опонентите на предложението казваха, че това ще навреди на икономиката.

Около една четвърт от осемте милиона жители на Швейцария са чужденци като повечето са от страни членки на ЕС.


Ако беше приета, мярката щеше да накара правителството да ограничи имиграцията от около 80 000 до близо 16 000 души годишно.


Според швейцарската система на пряка демокрация, гражданите могат да предизвикат референдум, ако съберат достатъчно подписи.

През февруари страната гласува за повторно въвеждане на имиграцинни квоти, като по този начин се отказа от споразумението с ЕС за свободно движение на хора и работна ръка.

Правителството все още не е въвело на практика тези ограничения, като води преговори с ЕС, тъй като отношенията с Брюксел се изостриха значително и доведоха до отмяна на редица програми на ЕС.


Според проучване, проведено по поръчка на общественото радио и телевизия, швейцарците са отхвърлили с най-голямо мнозинство, 78 процента при само 20 процента "за", предложението за златните резерви. Срещу инициативата за ограничаване на имиграцията са гласували 74 процента от избирателите, а против премахването на данъчните привилегии за чужденци, най-вече милионери – 60 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят