Швеция е недоволна от отказа на Будапеща да приема обратно кандидати за убежище

Швеция е недоволна от отказа на Будапеща да приема обратно кандидати за убежище

Шведското правителство съобщи, че смята да привика унгарската посланичка, за да протестира срещу отказа на страната ѝ да приема обратно кандидати за убежище, регистрирани в Унгария, предаде Франс прес.

Шведският министър за миграцията Морган Йохансон каза пред информационна агенция ТТ, че Унгария ще трябва да приеме последиците от отказа си да прилага т.нар. Дъблински регламент, който дава възможност кандидати за убежище да бъдат връщани в първата страна от Европейския съюз, в която са влезли.

Всички страни трябва да спазват общите правила, в противен случай не могат да бъдат членове (на съюза). Следващата седмица ще повикам унгарската посланичка и ще изтъкна това пред нея, заяви министърът.

През юни Австрия също протестира срещу отказа на Унгария, но без особен резултат.
Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан поддържа открито враждебна към приема на бежанци риторика и издигна ограда от бодлива тел по границата със Сърбия и Хърватия. То смята, че партньорите от ЕС трябва да престанат да настояват да връщат кандидати за убежище в Унгария, както престанаха да връщат мигранти в Гърция.

Швеция иска да върне в Унгария малко повече от 1000 кандидати за убежище от общо над 152 000, очакващи на шведска територия решение по молбата им.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?