Швеция ще приеме до 360 хиляди бежанци през тази и следващата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швеция ще приеме 140-190 хиляди бежанци (от тях 29-40 хиляди деца, непридружени от родителите си) през тази година и още 100-170 хиляди (16-33 хиляди деца) през следващата, гласи прогноза на миграционната агенция на страната, цитирана от осведомителните агенции в четвъртък.

"Днешната ситуация с мигрантите няма аналог в съвременната история. Тъй като липсва граничен контрол, невъзможно е да се проследи броят на хората, търсещи убежище. Сякаш имаме сухоземна граница с Турция и нищо друго между нас", отбеляза на пресконференция в Стокхолм шефът на агенцията.

Според един от експертите на агенцията данните за следващата година изцяло ще зависят от това, как въпросът за миграционния поток ще бъде решен от ЕС. По предварителни разчети разходите на агенцията за издръжката на получилите убежище мигранти може да достигнат 3 млрд. евро тази година и 6,6 млрд. през следващата.

До вчера, т.е. за непълни десет месеца, през тази година в 9,8-милионна Швеция вече са пристигнали почти 100 хиляди души. Предварителната прогноза от юли сочеше очаквани 74 хиляди за цялата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?