Рекорден брой мигранти пристигнали в Швеция за седмица

Рекорден брой мигранти пристигнали в Швеция за седмица

Рекорден брой от 10 201 кандидати за убежище са пристигнали в Швеция миналата седмица, с което общият им брой тази година до момента надхвърля 122 000, съобщи Асошиейтед прес.

Националната агенция по миграцията съобщи днес, че за пръв път, откакто се води статистика, броят на новодошлите в Швеция кандидати за убежище надхвърля 10 000 души за една седмица.

Сред тях има 2827 непълнолетни без придружител, което също е рекорд. Повече от 4300 от новодошлите са от Афганистан, следвани от 2720 души от Сирия и 1400 от Ирак.

Социологическо проучване на института "Сифо" показва, че 41 процента от шведите искат да бъде ограничен броят на разрешителните за престой в Швеция. За сравнение техният дял през септември беше едва 29 процента, отбеляза Франс прес.

Според сондаж на "Ипсос", публикуван през уикенда в местен вестник, 26 процента от шведите смятат, че страната им трябва да приюти още мигранти, а 42 процента настояват да се намали броят на одобрените молби за убежище. Анкетираните в проучването на същата агенция през септември бяха на по-различно мнение - 44 на сто одобрение за приемането на повече бежанци срещу 30 на сто искания за намаляване на броя на одобрените молби за убежище.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа