Швeйцария запази квотите за български и румънски работници до 31 май 2016 г.

Швeйцария запази квотите за български и румънски работници до 31 май 2016 г.

Швейцарското правителство реши да запази имигрантските квоти за българи и румънци до последния възможен момент, предвиден от Европейския съюз - 31 май 2016 г., съобщи БТА, като се позова на съобщение на местния вестник "20minutes" ("Вен минют").


На тази дата изтича максималният преходен период от 7 години, предвиден в споразумението между Конфедерацията и Европейския съюз за свободно движение.

Така гражданите на България и Румъния ще могат да се установяват свободно в Швейцария от 1 юни 2016 г. Но може би за по-малко от една година, отбелязва "Вен минют".


Швейцарският вестник припомня, че в съответствие с резултатите от произведения на 9 февруари в алпийската държава референдум правителството има три години, за да въведе отново квотите за чужденци.


Към края на миналата година в Швейцария са се били установили трайно общо 15 199 българи и румънци, посочва "Вен минют". Гражданите на двете страни са подложени на ограничения от 1 юни 2009 г. Квотите се отнасят за всички наети на работа в Швейцария българи и румънци, както и за техните сънародници, които работят в определени икономически сектори, включително строителството, градинарството, чистотата и охранителната дейност.

Споделяне

Още от Европа