Си Дзинпин може да управлява пожизнено

В конституцията на КНР вече фигурират името и идеите на лидера за "развитието на социализма с китайска специфика в новата ера"

Си Дзинпин

Парламентът на Китай одобри в неделя с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на Китайската народна република. Промяната означава, че президентът Си Дзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, дори пожизнено, предадоха световните агенции.

Досега постовете на президента и заместника му можеха да бъдат заемани два последователни петгодишни мандата.

От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

Миналия месец управляващата Китайска комунистическа партия предложи тази конституционна реформа и нямаше съмнение, че послушният парламент ще я одобри, посочиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Депутатите одобриха и конституционна поправка за добавяне в основния закон на името и идеите на Си Дзинпин за "развитието на социализма с китайска специфика в новата ера".

Според поправката, в преамбюла на конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата "под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера".

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност Културната революция от 1966-1976 г.

Преминаването към еднолично управление на Си засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката.

Споделяне

Още от Свят