Сидеров чакал Симеонов да каже дали "Патриотите" ще са заедно на евроизборите

"Атака" подава идната седмица документи за членство при европейските консерватори

Волен Сидеров и покойният вече руски певеч Йосиф Кобзон

"До момента имам отговор от Каракачанов, който казва „да, така трябва, правилно е, съгласен съм“. Нямам отговор от Валери Симеонов, който продължава да казва: Аз ще помисля, ще видя”. Така лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отговори на въпроса дали "Обединени патриоти“ ще се явят заедно на предстоящите догодина избори за европейски парламент.

"Нашето споразумение е само за участие в парламентарните избори през 2017-а, то не важи за европейските избори, трябва да взема решение, но в момента не мога да ви кажа. Аз и Каракачанов вече го подканвахме (вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов) няколко пъти да каже по-скоро, защото на практика трябва да започваме вече кампанията“, каза Сидеров в неделя пред БНР.

По думите му партия "Атака“ е  получила покана за членство в Консервативния алианс на Европа, а следващата седмица ще подаде формално документи.

"Историческият момент е такъв, че на европейското поле, а значи и на българското, става огромен сблъсък между консервативни идеи и либерализъм. Либерализмът беше властващ през периода след падането на Берлинската стена. Обаче на хората започна да им се повръща от това и казват: "Стига толкова, не искаме мигранти от където си поискат“. Надявам се, че в крайна сметка ще спечели тази разумна среда, която са и консерваторите“, каза лидерът на "Атака“.

Той никога не бил одобрявал "хитлеристкия начин на национализъм, защото той е антихристиянски и античовешки по всякакъв начин“. На мен просто са ми лепили такъв етикет,  защото това е най-лесният начин да очерниш някого“, оплака се Сидеров, който очаква либералните лидери да бъдат пометени на предстоящите избори, но предупреди, че и сред противниците им има крайни елементи.

Според вижданията на Консервативния алианс ЕС не трябва да се разпада, но трябва да се промени, за да се върне в него демокрацията, която по думите му в момента била "отнета“.

Сидеров коментира, че и в Европейската народна партия предстои "наместване“, защото вече ясно личат пролиберално крило и такова, което търси път към консерваторите.

И Тръмп, и Путин са типични консерватори, изтъкна Сидеров, според когото "и двете свръхсили би трябвало да са полезни за Европа, но тя трябва да намери ползата за себе си от тях, като стане по-консервативна и стане по-егоистична за себе си“.

По думите му премиерът Борисов "води по-гъвкава политика“, отколкото той би водил на негово място.

"За мен беше наложено мнението, че съм бил по-краен, по-радикален и не знам си какъв, но виждаме, че сега тези мои виждания, които ги наричаха крайни, стават водещи в Европа. Самият Борисов и неговите евродепутати, за което ги поздравих, гласуваха за първи път различно от мейнстрийма – в защита на Орбан, когато стана дума за санкции срещу него в ЕП. Това означава, че има промяна, че нищо не статично“, каза лидерът на "Атака" и добави, че политиката на ГЕРБ съзрява с времето.

Според него Николай Бареков е човек, който се е преборил да вкара двама евродепутати в ЕП и е заел своето място в Консервативния алианс в последните пет години.

"Той е заместник-председател на бюрото. Тоест, той извоюва една позиция от българска страна, аз го гледам като представител на България, която позиция иска някак си щафетно да я предаде на българска партия и вижда в лицето на "Атака" такава. Това са нашите отношения с Бареков и аз не знам някой да каже тук нещо лошо. Тук не става дума за изневяра на коалиционното ми споразумение с Патриотите, а за една възможност да се вземе позиция в Консервативния алианс и аз мисля, че моите партньори трябва само да одобряват това, а не да го критикуват, ако са разумни политици“.

Сидеров заяви, че винаги е бил конструктивен политик, "но това е било приглушавано и завоалирано от черната пропаганда“. Според него и твърденията за скандално негово поведение в столично заведение били свързани с поканата от европейските консерватори.

“Това е измислица, която трябва внесе някакъв черен щрих към моя профил. Аз съм свикнал с това, няма проблем”, каза той.

Споделяне

Още от България