Сидеров: Президентът да бъде проверен за обвързаност с олигарси и интереси в енергетиката

Сидеров: Президентът да бъде проверен за обвързаност с олигарси и интереси в енергетиката

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров смята, че трябва да се проверят фактите, които говорят за обвързаности на президента Георги Пърпванов с олигархични кръгове, включително и в областта на енергетиката.

Премиерът Бойко Борисов правилно е поискал мнение от Еврокомисията за съвместните енергийни проекти с Русия, тъй като въпросът с енергийните проекти наистина е геополитически, засяга доста европейски държави освен България и има нужда от координация, заяви Сидеров в неделя пред БНР.

Важно е България да защити националните си интереси и "в тази връзка това поведение, което досега премиерът показа, според мен е правилното, защото той не избърза, не скочи в някакви бързи, резки, така, категорични изводи и заявления", коментира Сидеров, който изрази силното си възмущение от атаките на президента Георги Първанов към Бойко Борисов.

Повод за импийчмънт на Първанов

"Тази нервност и раздразнителност", която демонстрира Първанов за срещата Борисов – Путин, "подсказва, като че ли има някакъв скрит план при Първанов, дали няма пък интерес от тези енергийни проекти, за които толкова много се говори", каза лидерът на "Атака".

"Дали тези слухове, които вървят, че той по някакъв начин е обвързан икономически и с изгода, не са верни? Аз задавам риторичен въпрос, не казвам, че това е така. Но тази неестествена раздразнителност води някои коментатори до такива изводи. Ако е така, това ще означава повод за т.нар. импийчмънт, но това е въпрос на доразследване, на доразкриване на факти около обвързаностите на г-н Първанов", посочи Сидеров.

Той припомни, че вече има публични материали за спонсорство от страна на съмнителни олигарси като Людмил Стойков и Марио Николов, срещу които преди две години започна разследване за източване на програма САПАРД.

"За енергетиката също се знае, че това му е някак си близка, хоби тема. Много, много се вживява в нея. Нещо, което пак не е привично за президента, защото той е с представителни функции. Това е по-скоро тема на изпълнителната власт и на, така, на една национална стратегия, каквато той никога не се е постарал да изложи или поне да каже, заяви Сидеров.

По редица важни въпроси Първанов си стоеше и не се обаждаше, "но щом чуе енергетика, АЕЦ "Белене", газопровод, той някак си, така, подскача, проявява реакция на събуден от сън", добави Сидеров и допусна, че явно това е тема, която засяга президента или негови интереси.

Той посочи, че всеки, заемащ висш държавен пост, включително президентът, не трябва да бъде защитен от разследване за корупция. Както в момента вървят проверки срещу бивши министри, така трябва да бъде проверяван и президентът.

"Да, той е с един по-особен имунитет, най, всъщност най-силния имунитет, който може да съществува. Но това не означава, че не могат да бъдат разследвани връзките, в които се, олигархичните връзки, в които той е оплетен", каза Волен Сидеров.

Държавническо решение за проектите, без "филства и фобства"

Той прогнозира, че Борисов ще има солидна подкрепа в парламента, когато излезе с позиция за енергийните проекти. "Трябва да се види как България защитава интереса си и тогава, без да влизаме във филства и фобства, да го направим държавническо решение", заяви Сидеров, демонстрирайки балансираност и необвързан подход, нехарактерен доскоро за партията му, изповядваща национализъм, вражда към Запада и привързаност към славянството и Русия.

Лидерът на "Атака" посочи, че досега не е имало достатъчно информация по проекта  за петролопровода "Бургас – Александруполис" и за газопровода "Южен поток".

Президентът и бившето правителство "по един фанфарен начин обявиха тези проекти като много добри, обаче обществото на България не беше убедено в това", каза Сидеров, като припомни протестите в Бургас срещу "Бургас – Александруполис" и местният референдум, който отхвърли проекта.

"Това трябва да се постави като тема за дискусия в национален план и за останалите проекти. Те може да са добри за България, някои от тях, но това трябва да се докаже и аргументира. Не можем да продължаваме да приемаме разни решения на управниците, без да сме запознати с тях. Тази практика трябва да се прекрати. Аз виждам добри признаци в това отношение при сегашния кабинет и затова я подкрепяме", каза лидерът на "Атака" пред БНР.

Дребнавост, принизеност, антинационално поведение 

По думите му Първанов е проявил една доста нееврпоеска реакция, като е нападнал премиера Борисов "точно в момента, в който той имаше много важна среща с руския президент". "Според мен това не е държавническо поведение, то е антинационално поведение", коментира Сидеров.

Тук президентът "прояви една дребнавост...принизеност, която не подобава на президентската институция, продължи лидерът на "Атака".

Сидеров, който през 2006 г. неуспешно се кандидатира за президент, но загуби от Първанов, заяви, че има впечатления от характера на сегашния държавен глава, у който имало "линия на озлобление", проявявана неведнъж по отношение на "Атака". Чрез своя апарат и възможностите, които има, той нанасял удари върху партията ни, каза Сидеров ред БНР.

Той защити критиките на Борисов, че Първанов си правел PR около трагедията с удавените българи в Охрид. При други трагедии президентът или беше на лов или пък избързваше с PR-а по този начин, по който го направи и сега с трагедията в Охридското езеро, добави Сидеров.

"Кому беше нужно да заминава със самолет, за да държи там оцелелите, за да го посрещнат, да се ръкува с тях? Това беше една проява на абсолютно егоистичен, така, подход, без съобразяване с общественото настроение и като че ли напук на премиера. Такива неща не се правят, когато си президент. Това е един, ако щете, инфантилност, това не е зряло поведение", смята Волен Сидеров.

Според него ако продължава така, Първанов ще губи като рейтинг и доверие.

По повод временната анкетна комисия за проверка на проведените парламентарни избори, Сидеров каза: "Ние не казваме, че ще произнасяме присъди или ще касираме. Ние казваме, че с тази анкетна комисия ще обобщим всички нарушения така, че това да послужи за избирателния кодекс, който следва да направим. Това е целта на тази комисия и не трябва да се спекулира с нейните функции".

Той посъветва бившите управляващи БСП и ДПС да "се снишат" поне "от кумова срама", защото всички помнят какво правеха, докато бяха на власт.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?