Силите на НАТО дадоха шест жертви в Афганистан

Шестима войници от водените от НАТО международни сили в Афганистан са убити днес в две битки с бунтовници и при експлозия на крайпътна бомба. Това е един от най-кървавите дни за чуждите войски в Афганистан от месеци насам, предаде Ройтерс в понеделник.

Трима американци загинаха в сражение в южната част на страната. В друг сблъсък, на изток, бе убит един войник, а друг почина от раните си, се казва в съобщение на силите на НАТО, без да се уточняват имената и националността на загиналите. Поне единият от двамата убити е французин, съобщи канцеларията на френския президент Никола Саркози. В изявлението се казва, че френски войник е загинал в сражение в долината Аласай североизточно от Кабул, а друг е сериозно ранен.

Шестата жертва е убита от крайпътна бомба в южната част на страната.

Американският президент Барак Обама изпраща подкрепления от 30 000 войници в Афганистан в рамките на новата си военна стратегия. Други страни членки на НАТО също изпращат допълнително хиляди войници.

Близо 7 на всеки 10 афганистанци подкрепят присъствието на американските сили в страната си, а 61 на сто одобряват  изпращането на още 37 000 войници на САЩ и НАТО, сочи проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Подкрепата обаче за чуждестранните сили е спаднала рязко на юг и изток, където сраженията са най-чести, сочи анкетата, извършена от Ей Би Си нюз, Би Би Си и германската телевизия А Ер Де Десет на сто от афганистанците подкрепят талибаните като цяло в страната, но процентът е по-висок на югозапад - 27 на сто.
Споделяне

Още от Свят