Силни бури и снеговалежи парализираха Европа

Силни бури и снеговалежи парализираха Европа

Лошото време в почти цяла Европа създаде затруднения в движението, стана причина за катастрофи и остави селища без ток, съобщават световните агенции.

Силен вятър и снеговалеж затрудняват транспорта в южните части на Финландия. Всички влакове от Хелзинки потегляха със закъснение, а някои бяха отменени. По шосетата има навявания от сняг и видимостта е лоша. От финландската авиокомпания "Финавиа" съобщиха за закъснения на голям брой вътрешни и международни полети. В някои провинции на страната са скъсани електропроводи.

Около 20 души в Южна Финландия са без електричество. Подобни проблеми има и в Швеция, където два ферибота закъсняха с шест часа от разписанието си.

Три железопътни линии в западната и югозападната част на Чехия бяха засипани от сняг и движението по тях бе прекратено. Пътниците се извозваха с автобуси. На места снежната покрива в Чехия е с дебелина 15 сантиметра, и по шосетата има поледици.

Особено опасно е движението по пътищата в Северна Чехия. Температурите в страната варират от минус 4.4 до плюс 3.4 градуса.

Силните пориви на вятъра, снеговалежите и поледиците са станали причина за множество автомобилни катастрофи в Германия, които парализираха движението в много региони на страната. Най-тежко е положението в провинциите Бавария и Саксония. Серията катастрофи по магистрала А72 в Саксония вчера доведе до образуването на 30-километрово задръстване от автомобили. Много шосета с локално значение в Бавария бяха затворени заради паднали дървета и клони.

Метеоролозите предупреждават, че днес, главно в провинциите Саксония и Тюрингия, се очаква нов снеговалеж. Прогнозите сочат също, че в източните германски провинции ще валят дъждове, което ще създаде през нощта условия за възникване на поледици по пътищата.

Властите в Испания предупредиха за силни ветрове, дъждове и снеговалежи в 23 от 50-те провинции на страната. На места скоростта на вятъра надхвърля 79 км/час. Очаква се да вали сняг в няколко автономни области, а заради падналия сняг в областта Кастилия и Леон е затруднено движението по шосетата.

Проливни дъждове и ураганни ветрове връхлетяха днес гръцката столица Атина и полуостров Пелопонес. Вятърът е издухвал керемиди от покривите на сгради и е повалил няколко стълба на електропроводи.

Целият Апенински полуостров е във властта на арктически циклон, съпроводен от силни дъждове, които предизвикаха наводнения на много места. Най-сериозно са пострадали населените места в северната част на областта Тоскана, където на селското стопанство и жилищния фонд са нанесени щети за милиони евро.

Синоптиците в Италия предричат допълнително влошаване на времето и застудяване през почивните дни - сняг в ниските планини и дъждове в цялата страна. Времето в южните и югоизточните райони на Франция постепенно се подобрява. Още не се знае нищо за съдбата на трима алпинисти, блокирани в неделя от лошото време в алпийския масив Акрен. Вчера във Франция загина един човек, който бе намерен в автомобила си. Три хиляди домакинства в Естония останаха днес без електричество заради силните снеговалежи, които предизвикаха итранспортен хаос в столицата Талин и южните райони на балтийската страна. До утре се очаква снежната покривка да достигне 30 см.

Снегът парализира движението и в латвийската столица Рига и прекъсна електроснабдяването на много места в Латвия.

Споделяне

Още от Свят