Силният вятър възобнови пожарите в Гърция

Пожарът в Каристос на остров Евбея се е възобновил през нощта срещу четвъртък заради силния вятър в района, съобщи гръцкото радио "Скай". Продължава да гори от сряда и пожарът в непристъпна местност в Ретимно на остров Крит. На остров Андрос също има няколко активни огнища, обхванали ниска растителност.

От гръцката дирекция по гражданска защита предупреждават за много висок риск от пожари в Централна Гърция.

Най-висок е рискът от възникване на пожари в Атина, Източна и Западна Атика, в Пирея и на остров Евбея. Вече са информирани местните служби, за да бъдат в повишена готовност да реагират при евентуален пожар.

Междувременно гръцкото правителство реши да отпусне извънредна субсидия в размер на 3.7 млн. евро на на засегнатите области, за да покрият щетите от пожарите от последните дни. Област Атина и източна Атика ще получат по 500 000 евро, а останалите общини и области, пострадали от пожарите - по 150 000 евро.

Опустошителните пожари в Гърция станаха повод и за нажежаване на политическата обстановка в страната. Опозицията начело със социалистическата партия ПАСОК твърди, че управляващите носят пълната политическа отговорност за катастрофалните пожари от лятото на 2007 г. и за тези от последните дни, тъй като не са научили нищо от трагедията преди две години и не са предприели никакви превантивни мерки, за да не се повтори кошмарният сценарий.

Управляващите пък обвиняват опозицията в демагогия и популизъм с цел възползване от момента за вътрешнополитически цели.

Споделяне

Още от Европа