Силно земетресение в Егейско море бе усетено в България

Силно земетресение в Егейско море бе усетено в България

Земетресение с епицентър в Егейско море и магнитуд от 5.8 по скалата на Рихтел бе усетено на Балканите и в различни райони на България малко след 16.15 часа във вторник. 

 

Първоначално от Европейския сеизмологичен център информираха за два близки по време труса в района на Балканите - първият в Егейско море и вторият - в Сърбия, съвсем близо до границата с България.

 

Впоследствие обаче данните за второто земетресение изчезнаха от сайта на центъра и остана информация единствено за труса в Егейско море.

 

Според Европейския сеизмологичен център трусът е регистриран край гръцкия бряг на Егейско море, на 10 км дълбочина и е бил с магнитуд от 5.8 по скалата на Рихтер. Засечени са и два вторични труса.

 

Според американската геоложка служба, цитирана от Ройтерс, обаче епицентърът е край турското североизточно крайбрежие на Егейско море, на 59 мили югоизточно от турския град Чанаккале и силата му е била 5.7 по скалата на Рихтер. От Атина пък твърдят, че епицентърът е бил на около 25 мили от крайбрежието на гръцкия остров Лимнос. Местните власти съобщават, че няма пострадали хора и сгради от труса.

 

Според данните в сайта на Европейския сеизмологичен център трусът в Егейско море е било най-силният, регистриран на територията на Европа през последната седмица.

 

Междувременно от БАН потвърдиха, че у нас е усетено земетресението от Егейско море. Епицентърът му е бил на около 35 км южно от о. Лимнос. Според информацията на българските сеизмолози, освен в София, трусът е бил усетен сравнително слабо в Бургас, Пловдив, Хасково и др. Няма данни за разрушения и пострадали.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?