"Сименс" преговаря с "Мицубиши" да купят енергийния бизнес на "Алстом"

"Сименс" преговаря с "Мицубиши" да купят енергийния бизнес на "Алстом"

Германският концерн "Сименс" (Siemens AG) води преговори с японската "Мицубиши" (Mitsubishi Heavy Industries) за отправяне на съвместно предложение за покупката на енергийното подразделение на френската "Алстом" (Alstom SA), предаде агенция Блумббърг в сряда, цитирайки запознати източници.

Според тях идеята е "Мицубищи" да вземе бизнеса на "Алстом" в сегмента "електроенергетика", а "Сименс" да получи производството на газови турбини. Германската компания пък била готова да даде на  "Алстом" свои активи в сферата на производството на влакове.

След като от "Сименс" първо са отказали коментар на Блумбърг, после с "Мицебищи" са излезли с общо изявление, в което потвърждават, че преговарят за съвместни проекти и решението за това ще бъде взето на 16 юни.

Изданието припомня, че подобна сделка е била предложена на "Алстом" от американската "Дженерал Електрик" (General Electric Co) като офертата е била за закупуване на френските активи за 17 млрд. долара, но по данни на "Уолстрийт джърнъл" европейските чиновници са предпочели да оставят "Алстом" под контрола на европейски компании, затова и сега "Сименс" работи по предложението си.

"Дженерал Електрик" обаче остава в надпреварата, след като офертата ѝ беше продължена до 23 юни по молба на френското правителство, за да има "Алстом" допълнително време за разглеждането ѝ.

"Алстом" заедно със "Сименс" и "Бомбардиер" (Bombardier) е един от световните лидери в производството на енергийно и железопътно оборудване. На енергийното подразделение на компанията се падат повече от 70 процента от поръчките ѝ, чиято стойност е близо 24  млрд. евро. "Алстом" развива бизнес в повече от 100 държави, включително в България, и за нея работят около 93 хиляди души.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?