Симеон Дянков: ДС управлява и сега България

Няма реформи, стабилността не е растеж, българският народ е излъган за КТБ, казва бившият финансов министър

Симеон Дянков

Бившият финансов министър в първия кабинет ”Борисов” Симеон Дянков коментира, че основните проблеми на България се крият в неуспеха да се освободим от бившата Държавна сигурност. По думите му същите хора, които водеха България преди 30 години, я ръководят и сега.

"Отговорът на Кой е Кой тръгва от бившата държавна сигурност".


"За мен правителството е стабилно. Но стабилност е различно от растеж. Миналата година имаше растеж главно заради еврофондовете", каза бившият министър, като добави, че няма да има предсрочни избори тази година, тъй като няма кой друг да излезе с програма.

Според него българският народ е излъган по темата за КТБ.

"Цветан Василев е най-виновен. Почти също толкова виновно е и тогавашното ръководство на БНБ. Както и политическата класа в последните пет правителства. Всички ние сме донякъде също виновни, че това стана по наше време", заяви Дянков пред Нова телевизия.

Той критикува сегашното правителство за липсата на реформи, но се съсредоточи в министрите на Реформаторския блок.


"Министрите от Реформаторския блок в настоящото правителство всъщност не правят реформи", каза Дянков.

Според него в началото е имало тактически замисъл някои от по-тежките сектори да отидат при хора от Реформаторския блок, но те явно са били съгласни с това.

Той оцени представянето на наследника си Владислав Горанов като добро. На обратния полюс е министърът на икономиката Божидар Лукарски, който според Дянков е абсолютно незабележим.

”Това е липсващото министерство. Утре ако това министерство се затрупа от преспи и не работи известно време,никой няма да забележи“, обясни Дянков.

Той не одобрява и работата на здравния министър Петър Москов.

"Данък "вредни храни" е вредна идея и се радвам, че не влезе в парламента. На данък "уикенд" не му беше сега времето", посочи той.

Според него в момента сме по-назад в съдебната реформа, отколкото преди година.

"Нито едно от нещата, които трябваше да се случат, не се случиха".

Той похвали министър Ивайло Калфин и неговата частична реформа в пенсионната система, като в същото време изтъкна, че "тя е положителна, но не достатъчна".

Като друг добре представящ се министър той посочи Румяна Бъчварова: "Тя опитва да направи сериозна реформа в МВР, каквато не са направили преди нея".

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?