Симеон Дянков поема контрола върху еврофондовете

Симеон Дянков поема контрола върху еврофондовете

Звеното за контрол на еврофондовете ще е под прекия контрол на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, а не както бе обявено по-рано към министър-председателя, научи Mediapool в сряда от свои източници в правителство. Шеф на структурата ще бъде директорът на Европейския институт Юлиана Николова. Очаква се нейната номинация да бъде одобрена на заседанието на кабинета в сряда.

Ролята на Бойко Борисов ще бъде на пряк надзорник на работата на звеното, което ще замени администрацията на бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Бъдещият орган ще контролира пряко усвояването на структурните фондове на ЕС и ще разработва задължителни за целия публичен сектор методики за достъп до европейските средства. Решенията за спиране и преструктуриране на програми ще бъде вземано от министър-председателя по предложение на директора на звеното.

Източници на Mediapool от ГЕРБ заявиха, че може да се очаква промяна в цялостната концепция за усвояване на европейските фондове. Идеята за създаването на звеното е да се централизира контролът и методиката, но в същото време ще се върви към децентрализация на местно ниво на усвояването на евросредствата. Ролята на държавата ще е предимно административна. Целта е да се следи единствено дали проектите отговарят на условията на финансиране.

От Министерството на земеделието и храните вече обявиха, че проекти по програмата за развитие на селските региони, по която България ще получи 3 млрд. евро до 2013 г., ще се одобряват и на регионално ниво. Вероятно ще се приложи същия подход и за останалите ведомство, които управляват общо седемте оперативни програми и които разполагат с регионални структури.

В разговора си преди да приеме поканата за поста, Юлиана Николова е поискала налагане на политика на прозрачност и ненамеса на политически фактори в тръжните процедури, съобщиха за Mediapool от ГЕРБ.

Тя е настояла и за гаранции, че ако нейното звено засече партийни далавери с европейските средства, премиерът ще предприема незабавни действия по спирането на порочните проекти.

След като от ГЕРБ обявиха намеренията си да закрият вицепремиерския пост на Плугчиева, от Европейската комисия поискаха създаването на специално звено, които да координира процеса по контрола върху усвояването на парите. С това Брюксел заяви на новите управляващи, че иска да се знае кой точно носи отговорността за парите. Първоначално премиерът Бойко Борисов обяви, че звеното ще е под неговия пряк контрол, но три дни преди решението за създаването му става ясно, че това ще е Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България