Симеон изтъкна личната си заслуга за членството в НАТО

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски изтъкна личната си заслуга за членството ни в НАТО. Той обяви, че е "свършил работа" през последната седмица след завръщането си от Вашингтон, където на 29 март връчи ратификацонните документи за членството на България в НАТО. Преди това той участва в среща на премиерите от европейските либерални партии в Брюксел, където България също получила добри оценки.

Премиерът уточни, че много неща опират лично до него - "всичко, поне що се отнася до международната политика", колкото и да го критикуват. През 2002 година, когато България бе поканена официално в пакта, Сакскобургготски обяви в обръщение, че заслугата е на българския народ.

Министър-председателят отбеляза, че членството на България в НАТО ще има добри последици за страната и за обществото като цяло.

Според Сакскобургготски приемането на новите страни-членки на НАТО не може да се оцени като провокация към Русия, защото тя е част от борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

На срещите във Вашингтон е станало дума за разполагането на американски военни бази у нас, но било обяснено, че става въпрос по-скоро за логистични лагери. Това няма да изисква големи сгради и голям персонал. Разглеждала се и възможността някои от българските полигони да бъдат използвани за учебни цели.

Началникът на Генералния щаб ген. Майерс е обяснил на българския премиер, че персоналът щял да се сменя доста бързо, което нямало да налага изграждането и на училища, както е при военните бази в Германия.

Сакскобургготски каза, че е бил зарадван от дошлите за церемонията в Белия дом много българи от Калифорния, Илинойс, Чикаго, Ню Йорк и други градове, за да присъстват при официалното обявяване на членството ни в пакта.

В отговор на въпрос от в. "Труд" за продаден от министър Валентин Церовски жилищен блок, чийто наематели сега са на улицата, премиерът заяви, че говори за сериозни неща, "нито за битови, нито друго". Сакскобургготски каза, че е бил зает с много по-тежки теми и има ведомства, които са отговорни по подобни проблеми.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?