Симеон: Който не одобрява кабинета, да ходи на избори

Който не одобрява това правителство, трябва да е готов да печели избори, а не да се стреми към властта чрез безпринципни договаряния. Това заяви в обръщение към българите премиерът Симеон Сакскобургготски в сряда, преди обсъждането на внесения в парламента вот на недоверие към кабинета. Вотът няма шанс да успее, след като Новото време се прехвърлиха от лагера на опозицията към този на управляващите и най-обсъжданата тема в момента са пазарлъците и договорките за министерски постове и предизборни листи.

В обръщението на царя обаче този най- значим за разрешаването на политическата криза факт въобще не е споменат. Липсват и каквито и да е намеци за евентуални промени в правителството, макар че Новото време и ДПС задружно го притискат за такива след подписването в понеделник на споразумението за включване на нововремци в управляващата коалиция.

В речта си премиерът се противопостави на вече неактуалната перспектива лявата и дясната опозиция заедно с Новото време да излъчат експертен кабинет до изборите.

В царската реч не са упоменати директно и БСП, ОДС, СДС и Народен съюз, които в петък ще гласуват за сваляне на правителството.

"Ако ни бъде отнет вотът, който вие - нашите сънародници, ни дадохте през 2001 година, позицията ни ще бъде следната - Народното събрание да бъде разпуснато и да се насрочат парламентарни избори", е позицията на Симеон.

Той призова депутатите да гласуват в срок промените в конституцията, необходими за подписването на договора с ЕС през април.

Вероятно окрилен от спешните проучвания на МБМД и Галъп, в речта си Симеон съобщи на българите, че те предпочитат запазване на статуквото.

"Тези дни видяхме, че българските граждани все по-малко се вълнуват от политическите интриги на деня. Свидетели сме на разминаване между приоритетите и очакванията на обществото, и самоцелните действия на някои политически сили", посочи премиерът.

Изтъквайки, че българският народ е бил съпричастен към неговите и на правителството му успехи, Симеон обвини опозицията, че иска да разруши постигнатото.

"...Много е трудно да си обясним защо някои се опитват да разрушат изграденото с труда на българските граждани през последните години. Нямам логичен отговор на този въпрос", заяви Симеон.

По думите му, "очевидно е, че предизборната треска стана неуправляема в някои среди".

"Наблюдаваме една яростна и загърбваща добрия тон надпревара, далеч неотговаряща на националните приоритети. Искам да ви призова да не се поддавате на тези внушения и да отсъдите разумно - кое е доброто за вас и за страната", призова премиерът.

В заключение той изрази убеждението си, че "разумът и този път ще надделее".

Споделяне

Още от България