Симеон нареди на комисията Станков да му предлага корумпирани за уволнение

Премиерът е разпоредил правителствената антикорупционна комисия да му предлага и кадрови промени, ако е необходимо, на основата на получените и проучени от нея сигнали за корупция. Разпореждането за активизирането на комисията, оглавявана от министъра на правосъдието Антон Станков, е направено от премиера днес в устна форма и ще се формализира по-късно, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Цонев уточни, че разпореждането на премиера не е в отговор на инициативата на президента Първанов за създаване на нова служба за борба с корупцията, равно отдалечена от всички власти. Цонев припомни, че антикорупционната комисия към Министерски съвет бе създадена през миналата година, много преди държавният глава да огласи идеята си.

Обявеното днес разпореждане на Симеон следва откритото писмо на премиера от вчера, в което той обяви инициативата "Аз не корумпирам". Чрез началника на кабинета си, който прочете писмото, Сакскобургготски призова българските граждани да не дават подкупи на чиновниците и така да подпомогнат борбата на управляващите с корупцията.

Правителственият говорител днес каза, че министър-председателят е поискал още комисията да му подготвя конкретни доклади за постъпващите при нея сигнали. Цонев каза, че не му е известно до този момент антикорупционната комисия да е предоставяла доклади на министър-председателя. Според него премиерът е разпоредил да се активизира дейността на формированието, тъй като най-вероятно не се е работило добре.

Източници от комисията обаче заявиха, че до момента премиерът не е отправял упреци към комисията. Същите източници казаха, че миналата седмица тя е направила предложение за промяна в Закона за държавния служител. Идеята на експертите е във всяко ведомство да бъде създадена етична комисия, чиито членове да могат да предлагат административна отговорност за провинили се служители. Членовете на комисията Станков предлагат още етичните комисии да могат да изискват от ръководителя на даденото ведомство да уволни държавен служител при тежко провинение, каквато е корупцията. Предложението е мерките да се прилагат не само към държавните служители, но и към останалите служители в държавните ведомства. По този начин ще се ограничи корупцията в нисшите и средните нива на администрацията, е мнението на експертите.

Запитан дали новата инициатива на Симеон означава, че няма да се изчакват проверките на прокуратурата по сигналите за корупция, Димитър Цонев отговори: "Не бъркайте наказателната с административната и дисциплинарната отговорност. Ако има данни за престъпление, прокуратурата търси наказателна отговорност. Административна отговорност се търси по законите за административното производство или за административното нарушение и наказание, а дисциплинарна отговорност се търси по Кодекса на труда".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: