Симеон: Рано е да се говори за изчезване на НДСВ

Симеон: Рано е да се говори за изчезване на НДСВ

Изборният резултат на НДСВ на тези избори е много под очакваното, но партията има потенциал и не е изчерпана, каза на пресконференция след неделния балотаж лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

В отговор на въпрос той заяви, че е рано да се говори за изчезване на НДСВ. Според него партията има потенциал и много качествени хора.

Запитан кой носи отговорност за неудовлетворителните резултати, той отговори, че наличието на вътрешни противоречия и спорове се отразява неблагоприятно. “Естествено, че ще се положат необходимите усилия да се коригират където трябва нещата, същевременно ще се проведе един сериозен разговор след като се направи подробен анализ, който вече е поръчан”, каза лидерът на НДСВ. Той допълни, че това са вътрешнопартийни теми, с които няма да занимава обществото.

Резултатите на НДСВ са съизмерими с тези на миналите местни избори, заяви преди това заместник-председателят на партията Милен Велчев, който изрази неудовлетворение от постигнатото. На пресконференцията след първия тур преди седмица той и ръководството на НДСВ начело със Симеон Сакскобургготски обявиха изборен успех.

НДСВ е спечелила общо около 300 общински съветници, а на предишните местни избори през 2003 г. те са били 344. Има отстъпление, но то не е фатално, има партии, които изобщо нямат общински съветници, коментира след втория тур говорителят на партията Станимир Илчев.

Запитан дали след новата неудовлетворителна оценка може да се очакват оставки в ръководството, с оглед на сътресенията в партията през изтеклата седмица, Велчев заяви, че ще се направи внимателен анализ и ще се вземат мерки, но не посочи какви. На въпрос може ли да се очаква развитие на вътрешнопартийните скандали и евентуално изключване на депутати от царската парламентарна група, Милен Велчев каза, че според него не е наложително Политическият съвет на НДСВ да стига до драстични мерки.

Не Атанас Щерев е човекът, който трябва да иска оставка на политическото ръководство, заяви Милен Велчев. През седмицата депутатът от НДСВ настоя за оставки в ръководството заради слабите изборни резултати.

Не смятам, че исканията на Щерев за оставки са достойни за вниманието на обществото, заяви Милен Велчев.

Присъствието в управлението е източникът за негативите и няма партия, която да се е спасила от тази закономерност, коментира изборните резултати на партията си Станимир Илчев.

Милен Велчев от своя страна посочи, че няма нито един намек за това, че  тройната коалиция е на път да се разпадне. Той не мисли, че нещо може да разклати управлението, въпреки трудностите като учителската стачка.

Според Станимир Илчев НДСВ е в първите редици на политическите сили, които искат да неутрализират купуването на гласове. Според него възвръщаемостта на средствата, вложени в покупката на гласове, ще стане след успешната реализация на проектите по еврофондовете, като бенефициентите на средствата по оперативните програми ще се "отблагодарят" по някакъв начин.

С почуда наблюдавам многопосочния и напрегнат интерес в Несебър, Созопол, който илюстрира странни предизборни наговаряния, които не са облечени в официални споразумения, каза още Илчев. Според него очевидно става дума за нечисти споразумения, нагласи и очаквания на тези места. Необходимо е да се проследят действията на общинските съвети и дори на всеки член на общинските съвети на невралгичните места в страната, допълни той.

Коалиция МОРЕ на предприемачите братя Диневи, която е първа политическа сила в община Несебър, е подкрепена от местни структури на НДСВ, близки до депутата Соломон Паси.

Споделяне

Още по темата

Още от България