Симеон се оттегля, „без да му мигне окото”, ако не го искат в политиката

Симеон се оттегля, „без да му мигне окото”, ако не го искат в политиката

Симеон Сакскобургготски демонстрира, че е решил партийните и политическите въпроси, които висяха над главата му като камък. Той показа,  че пак владее положението и като партиен лидер, и като член на управляващата коалиция, с когото трябва се съобразяват всички в партията му, както и другите две управляващи партии – БСП и ДПС.

На церемонията по награждаването му с орден „Стара планина - първа степен”, което се извърши в президентството в петък, Симеон предупреди, че може да се оттегли, ако бъде снето от него доверието на хората. Той демонстрира, че бунтът в НДСВ е овладян, и разсея окончателно всякакви илюзии, че НДСВ може да напусне управленската коалиция.

„Ако усетя, че нямам подкрепата, която е необходима, и доверието, абсолютно нищо няма да ме спре и окото няма да ми мигне да се насоча към други обществено-полезни цели”, заяви Сакскобургготски, след като Георги Първанов му връчи най-високото държавно отличие.

Това стана в присъствието на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев и на лидера на ДПС Ахмед Доган, на членове на правителството, на бившия държавен глава Желю Желев, на други общественици и депутати. Сред гостите бе забелязано знаковото присъствие на някои от „водачите” на бунта в НДСВ – Даниел Вълчев и Огнян Герджиков, което показа, че бунтарите са сложили оръжие, а Симеон ги е помилвал.

С горните думи Симеон отново намекна, че може и да се оттегли от политиката, което все по-често се чува от устата му след като неотдавна навърши 70 години, а малко преди това конгресът на партията му – НДСВ – завърши с грандиозен скандал и раздор между членовете на ръководството на партията. Намеците за оставка от партията обаче са били винаги по-скоро с куртоазен характер или предназначени за вътрешнопартийна употреба, отколкото заявка за реални действия.

"Дълбоко се вълнувам и държа естествено на първо място да благодаря за това отличие, което специално ме радва понеже, както историкът Георги Първанов спомена - имало е едно време, когато аз съм бил и Великият магистър на българските ордени. Това е било по стечението на историята”, каза в обръщението си след награждаването Симеон, не забравяйки да напомни, че преди да стане републикански министър-председател, е бил последният монарх на България. 

„Днес получавам това отличие в името на Република България, на която съм служил, и ако смея да кажа - и за личните ми заслуги. Това за мен е нещо извънредно важно”, допълни Сакскобургготски.

Не без самочувствие той направи ретроспекция на жизнения си път и подчерта, че със спечеленото име на обективен и независим човек се е върнал в България и се е захванал с политика.

„Именно тази моя независимост ми даде силите да преодолея не малко трудности и критики при съставянето на сегашната коалиция. Естествено, че за лични амбиции и други фантазии не може да става дума. Трябва да подчертая, че благодарение на доверието, което има между г-н премиера и г-н Доган, в това число и аз, като тримата лидери на тази коалиция, се постигат неща, които малко хора можаха да предвидят”, заяви още Сакскобургготски.

Той отрече лични или финансови съображения да са го мотивирали да се върне в България и да работи за нея.

„Никакви лични съображения, като имотите са тези, които "ме държат" или които "ме притискат", за да работя в тази коалиция”, каза бившият премиер, като нарече тези обвинения „толкова жалки, че трудно може да се окачествят”.

За да завърши политическата демонстрация, Сакскобургготски се обърна към присъстващите съпартийци с думите, че иска да изкаже своята признателност за това, което те са направили „с подкрепата си, със съвети, всеотдайна работа и въобще - за чувството на екипност”.

Отличието бе присъдено на  Сакскобургготски за големите му заслуги за развитието на демократичния процес в страната, за реформирането ѝ, както и за присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз,.

По време на награждаването Първанов посочи, че след половинвековно изгнание извън страната Сакскобургготски се е завърнал и е попаднал във водовъртежа на политическия живот, нагърбвайки се с нелеката задача да отговори на социалните очаквания. Той има съществен принос за установяването на един нов политически климат на толерантност и диалог.

Малко след церемонията на въпрос на депутат по време на парламентарния контрол премиерът Станишев защити правителственото решение за удостояване на Сакскобургготски с най-високия държавен орден с думите, че невинаги оценката на обществото за работата на дадени политици е еднозначна и даде пример с ролята и мястото в историята на Стефан Стамболов.

Споделяне

Още от България