Симеон щял да пита Софиянски за какво го упреква

Премиерът Симеон Сакскобургготски ще се срещне със столичния кмет Стефан Софиянски, за да обсъдят упреците, които градоначалникът отправи към кабинета след победата си в изборната нощ. Това стана ясно от думите на правителствения говорител Димитър Цонев.

На пресконференцията в нощта на изборите Софиянски заяви: "По-голямо неразбиране към проблемите на местното самоуправление от това правителство не е имало никога". Той подчерта, че казва това с пълното съзнание за всичките конфликти, които персонално може да си създаде. Публично известни са честите срещи на столичния кмет с премиера и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, след които обикновено Софиянски казва, че са си говорили за бюджета на София.

В неделя през нощта, след като с подкрепата на СДС спечели трети кметски мандат, Софиянски посочи още, че "ако правителството не си промени отношението към местното самоуправление - не политическите сили, не кметовете, хората няма да издържат". И продължи с думите: Няма правила, няма яснота. Кажете ми как се работи така?".

По думите на правителствения говорител днес Софиянски не се е срещнал с премиера тази сутрин. Затова Цонев не можа да каже дали двамата са разговаряли за упреците, отправени към правителството. След като има упреци би трябва да се работи по преодоляването им, каза още говорителят.

Цонев посочи, че самият Софиянски бил споделил, че още не е наясно с бюджета за София за догодина. Говорителят на Симеон допусна, че след като столичния кмет се запознаел с него, било възможно и да промени позициите си.

По повод бюджета Софиянски каза" не остава ли в съзнанието едно притеснение, че бюджетът ще бъде инструмент на натиск?".

Правителственият говорител съобщи още, че Симеон Сакскобургготски определя проведените местни избори "като победа на демократичните ценности и плурализма".

В специално съобщение, прочетено от Цонев, се казва, че "премиерът приветства всички граждани, които упражниха конституционното си право на глас и избраха местните органи на власт, по време на чийто мандат България с общи усилия ще стане пълноправен член на Европейския съюз".

От името на премиера Цонев обяви, че правителството ще работи активно и ще подкрепя всички кметове и общински съвети. Според прочетеното от него, кабинетът щял да следва политиката си, насочена към обезпечаване и ефективност на работата на местните органи и финансова децентрализация.

Важна стъпка в тази посока ще бъде приемането на Бюджет 2004, чиято цел е да осигури възможния на този етап материален комфорт на общините, а оттам и на всички граждани в страната, се казва още в съобщението, прочетено от говорителя.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?