Симеон: Срещата няма нищо общо с имотите

Симеон: Срещата няма нищо общо с имотите

Неформалната среща на европейски либерални лидери, която се проведе през почивните дни в резиденцията на Симеон Сакскобургготски в “Царска Бистрица”, бе заподозряна от журналисти, че се е състояла точно там, за да се легитимират пред Европа оспорваните имоти на бившия премиер. Запитан от журналисти в събота дали това е била целта срещата да се състои именно в този имот, Симеон отговори: “Този въпрос наистина няма нищо общо със срещата. България тежи много повече”.

Имотите на Симеон “Царска Бистрица” в Боровец, дворецът в Ситняково и хижа “Саръгьол” са в делото за досъдебно производство, което бе заведено от Софийската градска прокуратура срещу длъжностни лица от Софийската областна управа. Те се разследват дали са извършили правомерно реституцията на тези имоти. Друго дело прокуратурата е завела и срещу длъжностни лица от Столичната община за връщането на двореца “Враня”.  

Срещата в “Царска Бистрица” уважиха Анеми Нейтс - лидер на Европейската либерална партия, лорд Джон Алдърдайс – председател на Либералния интернационал, датският премиер Андерс Фог Расмунсен и румънският му колега Калин Таричану. За разговорите пристигнаха еврокомисарите по разширяването Оли Рен и по науката Янез Поточник, както и лидерът на либералите в Европейския парламент Греъм Уотсън.

Българският премиер Сергей Станишев също се появи в “Царска Бистрица”, за разлика от лидера на ДПС Ахмед Доган, който не уважи либералната сбирка на Симеон

 

Запитан какви критики очаква да има в мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, който се очаква да бъде огласен на 26 септември, бившият премиер отговори: “Вижте, аз не съм гадач, така че се придържам към действителността”.

В неделя Сакскобургготски взе участие в международен форум, свързан с франкофонското сътрудничество в Европа, организиран от бившия президент Желю Желев. Попитан от журналисти дали има вероятност за налагане на предпазна клауза на България, Симеон отговори в стила си: “Не бива да се обобщава, темите трябва да се гледат една по една и след това да  се справяме по същия начин”.

По същия начин в качеството си вече на лидер на НДСВ той отговори и на въпроса за самостоятелната кандидатура на партията му за президентските избори: “Нещата се преценяват в Политическия съвет и след това се оповестяват”.

От своя страна вицепремиерът Ивайло Калфин, който също участва във франкофонския форум каза, че колегите му от страните-членки на ЕС ще изчакат доклада на ЕК, за да бъдат  максимално информирани за постиженията на България. “Има едно общо усещане, че няма проблем с датата за членство на страната ни. Сигурно ще бъдат потърсени някакви механизми, които да потвърдят, че реформите, които правим, особено в областта на правосъдието, ще бъдат безвъзвратни”, каза още Калфин.

Министърът не изключи възможността за предпазни клаузи, които, по думите му, са част  от договора и едва ли би могло да бъде изненада, ако някоя от тях  се задейства.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?