Символите на София да са забранени за търговски и политически цели

Символите на София да са забранени за търговски и политически цели

В Столичния общински съвет ще бъде внесен прект за наредба, която забранява ползването на герба и другите официални символи на София за търговски цели, научи Mediapool в четвъртък. Проектодокументът е подготвен от общинските съветници от десния ”Алианс за София” Вили Ликов и Владимир Кисьов. Предвидените глоби за нарушването на тази правила ще бъдат от 50 до 500 лева. При повече от две нарушения на прегрешилите би трябвало да им се отнема правото да упражняват определена професия или търговска дейност.

Сред мотивите за изготвянето на новия проект са множеството злоупотреби на фирми с използването на символите. Преди година нашумя случаят със ”Софийска погребална агенция”, която използва като фирмен знак вариант на герба на София, въпреки, че тя няма нищо общо с дейността на общината.

”Контролът по връчването на почетните отличия трябва да се извършва от общинския съвет, за останалите санкции трябва да следи администрацията на кмета”, заяви пред Mediapool Вили Лилков. По думите му санкциите за неспазване на наредбата могат да нараснат и до 50 000 лева, ако се приложат разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

В двумесечен срок след приемането на наредбата кметът на София ще трябва да патентова знамето, герба и девиза ”Расте, но не старее”. През това време създадени от него експертни екипи ще трябва детайлно да дефинират как точно да изглежда знамето, от какъв плат да е изработено, точния му цвят, размерите, също така вида на шрифтовете за герба и неговото точно описание.

Използването на знамето да става само със заповед на кмета, ще се забрани изрично употребата му за ”тиражиране на политически, религиозни и анти-български послания. Въвежда се строг регламент и за греба.

Без почетни безплатни карти

В проекта са разписани детайлно и процедурите за връчване на званието ”почетен гражданин”, на почетния знак на града и значката на София. Тези награди ще се полагат за български и чужди граждани с ”изключителен принос” за развитието на Столична община, както и за постижения в обществено-политическия, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот, за популяризирането на града, дарителство с  ”непреходна значимост”, ”проявен изключителен героизъм” и дългогодишна обществено-полезна дейност.

Предложения за тези награди ще могат да правят кметът, председателят на СОС, група от най-малко 15 общински съветници. За разлика от сегашната Наредба за отличията, се дава възможност предложения за почетни награди да правят граждански и професионални организации.

Запазва се ограничението за един мандат на СОС не повече от 33-ма български и 12 чуждестранни граждани да се удостояват със званието ”почетен гражданин” на София. За сметка на това се предвижда да падне привилегията на почетните граждани да ползват безплатни карти за градски транспорт.

Досега столичният парламент неведнъж е изпадал в неловки ситуации около награждаването с тези отличия, които се връчваха безразборното и девалвираха като стойност.

Миналата година например се стигна до предложения всички футболисти на Левски и цялото спортно-техническо ръководство на отбора да получат  званието ”почетен гражданин” заради класиране за груповата фаза на Шампионската лига. Това се случи въпреки съществуващото ограничение от 33-ма души, които за 4 години могат да получат това признание.

Предложението бе внесено от кмета Бойко Борисов и вече бившия председател на СОС Владимир Кисьов. В крайна сметка градският парламент отложи връчването на отличията, а след резултатите на отбора в групите на лигата въпроса не бе повдигнат отново.

Този прецедент обаче само още веднъж показа необходимостта от нова наредба. В проектодокумента е залегнало задължението всеки кандидат за почетно гражданство да бъде предварително одобряван от специална комисия към общината. До този момент така процедура не същестуваше.

Споделяне

Още от България