Син на Митеран на съд за незаконни продажби на оръжие на Ангола

Четиридесет и двама души ще бъдат изправени пред френски съд за незаконни продажби на оръжие на Ангола, съобщи Франс прес, като цитира седмичното издание “Поан”. Сред обвиняемите са бившият френски министър Шарл Паскуа и един от синовете на покойния президент Франсоа Митеран - Жан-Кристоф Митеран.

Някои от обвиняемите са заподозрени, че са получавали огромни подкупи в рамките на аферата, станала известна като "Анголагейт".

Става въпрос за продажба на произведено в Източна Европа оръжие на Ангола без официално разрешение от френските власти. Така между 1993 г. и 2000 г. са извършени продажби за около 790 млн. долара. Предполагаеми организатори на сделките са били френският бизнесмен Пиер Фалкон и небезизвестният израелски оръжеен търговец от руски произход Аркадий Гайдамак, които в момента са в чужбина, за да избегнат ударите на френското правосъдие. 

На 28 март прокурорът поиска 42-мата да бъдат изправени пред съда по обвинение в "злоупотреба със служебно положение" и "незаконна търговия с оръжие".

Освен Шарл Паскуа и Жан-Кристоф Митеран в списъка с хората, получавали пари от Фалкон и Гайдамак, фигурират Жак Атали, бивш съветник на Франсоа Митеран, писателят Пол-Лу Сюлицер, като и бивш префект, бивш магистрат и бивш съветник на Паскуа.

Освен оръжие от Източна Европа на Ангола били продадени танкове, хеликоптери и шест кораба, предназначени за режима на президента Жозе Едуарду душ Сантуш, който по онова време воювал с Националния съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА) на Жонаш Савимби. За 27 години във войната в Ангола са загинали над 500 000 души. Тя приключи през 2002 г. след като Савимби беше убит.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?